Terratrèmol al Marroc: almenys 2.012 morts i 2.059 ferits en un sisme de magnitud 7

El terratrèmol ha sacsejat diverses localitats properes a Marràqueix i el balanç de víctimes encara pot augmentar

RedaccióActualitzat

Un fort terratrèmol al Marroc ha deixat almenys 2.012 morts i més de 2.050 ferits --1.404 dels quals, en estat crític--, segons l'últim balanç facilitat poc abans de la mitjanit per la televisió nacional marroquina, que cita fonts del Ministeri de l'Interior. 

Passaven pocs minuts de les 11 de la nit de divendres --hora local--, quan un sisme de magnitud 7 ha sacsejat la regió del sud-oest de Marràqueix. L'epicentre del pitjor terratrèmol al país en 120 anys ha tingut lloc a 60 kilòmetres d'aquesta ciutat, concretament a la localitat d'Ighil.

 

Les autoritats del Marroc han decretat tres dies de dol oficial per les víctimes del sisme.

Encara no hi ha balanç oficial de danys materials, però hi ha moltes persones atrapades entre la runa, que els veïns intentaven rescatar mentre no arribaven els equips de salvament. Moltes de les morts s'han produït a zones muntanyoses de difícil accés i on les construccions són més precàries.

El govern marroquí ha demanat a la població que doni sang, per ajudar les persones que ho necessitin.

Desenes de persones fan cua en un centre sanitari de Marràqueix per donar sang
Desenes de persones fan cua en un centre sanitari de Marràqueix per donar sang (Reuters/Abdelhak Balhaki)

El terratrèmol ha ensorrat nombrosos edificis i també ha afectat mesquites. A Marràqueix ha quedat destruït el minaret de la mesquita de Bad Ailan i una part del temple, entre altres construccions.

Aquest és el moment en què s'ensorrava un edifici en aquesta ciutat, segons un vídeo compartit per un usuari a les xarxes:


A moltes poblacions, la gent ha sortit al carrer i ha passat la nit al ras per por de noves rèpliques.

El guia i empresari turístic Youssef Taouchikht, que era a Marràqueix aquesta nit, ha explicat en una entrevista al canal 3/24 que l'epicentre del terratrèmol, a Ighil, ha estat en una àrea molt turística, en què és habitual anar a fer trekkings.

Les xarxes han recollit el testimoni dels moments de pànic que s'hi han viscut als carrers i a l'interior de les cases:

Persones durant la nit al carrer, a Marràqueix
Moltes persones han passat la nit al carrer, a Marràqueix (Reuters)


No consten víctimes espanyoles

El govern espanyol ha informat, a quarts de 12 del migdia, que no té constància per ara que hi hagi morts o ferits de nacionalitat espanyola. Ho ha assegurat el ministre d'Afers Exteriors, José Manuel Albares des de Nova Delhi, on participa a la cimera del G20.

El ministre ha explicat que ha contactat tant amb l'ambaixada com els consolats d'Espanya al Marroc. També ha ofert a les autoritats marroquines suport per a les tasques de rescat, així com les de posterior reconstrucció.

El tremolor s'ha arribat a sentir fins i tot a altres indrets del país, com ara Larraix, a 500 km de l'epicentre, o Casablanca i Rabat, a 300 kilòmetres.

Els terratrèmols d'aquesta magnitud a la regió són poc freqüents, però no inesperats. Segons Eulàlia Masana, catedràtica de Geodinàmica Interna i coordinadora del grup de recerca universitari de riscos naturals Risknat, "era esperable" que hi hagués un terratrèmol a les muntanyes de l'Atlas, "una zona de plaques tectòniques":

Els efectes del sis s'han notat fins i tot a Andalusia, i els equips d'emergència han rebut trucades d'alerta per part dels veïns.

El telèfon d'emergències andalús 112 ha rebut una vintena de trucades pel terratrèmol del Marroc, procedents de diverses localitats de Huelva, Sevilla, Jaén, Màlaga i Còrdova. La primera de les trucades s'ha rebut a les 00.14 hores i se n'han comptabilitzat més de 20 procedents de municipis com Lepe, Almonte, Sevilla, Huelva, Dos Hermanas, Camas, Jaén, Màlaga, Marbella, Còrdova i Lucena.
 

Consternació internacional i mostres de suport 

La comunitat marroquina a Catalunya segueix amb dolor les conseqüències del terratrèmol que ha afectat el seu país i que ja ha deixat més d'un miler de morts i ferits. S'han afanyat a organitzar-se per enviar ajuda. L'associació AMICAL dels Immigrants Marroquins a Catalunya està coordinant-se amb altres entitats per fer-hi arribar material per als damnificats:

Els governs català i espanyol han ofert l'ajuda dels cossos d'emergència a l'ambaixadora del Marroc a Espanya, Karima Benyaich.

La mobilització internacional serà clau per ajudar el Marroc a superar els devastadors efectes del sisme. Segons la Creu Roja Internacional, el país necessitarà ajuda "durant anys". Hossam Elsharkaw, director regional per a l'Orient Pròxim i el nord d'Àfrica de la Mitja Lluna Roja ha dit que "no serà qüestió d'una o dues setmanes. Estem davant de mesos, si no anys, de resposta".

El secretari general de l'ONU, António Guterres, ha assegurat que l'organització està preparada i a punt per donar assistència al govern marroquí "en els esforços per assistir la població afectada".

La Unesco ajudarà el Marroc a fer un inventari dels danys que el terratrèmol ha causat a la medina de Marràqueix i a la resta del patrimoni històric del país i participarà en la seva reconstrucció.

El president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, ha fet un tuit de suport al Marroc.

ARXIVAT A:
Marroc
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut