Atenes

Grècia demana que s'activi el pla de rescat de la seva economia

Grècia ha demanat que s'activi el pla de rescat pactat pels líders europeus i l'FMI, segons ha fet saber el primer ministre grec, Iorgos Papandreu. Segons va aprovar la Unió Europea, els països de l'euro faran préstecs bilaterals a Grècia per un import total de 30.000 milions d'euros, amb un interès al voltant del 5%. A això s'hi han d'afegir entre 10.000 i 15.000 milions a un interès més baix del Fons Monetari Internacional. Perquè es pugui portar a terme el mecanisme d'ajuda europea s'ha d'aprovar per unanimitat, en una reunió extraordinària dels països de l'euro, l'Eurogrup. En aquest sentit, la Comissió Europea ha promès una "resposta ràpida" encara que "no en qüestió d'hores".

Actualitzat
La sort ja està tirada. Després d'una dramàtica reunió de gabinet, l'executiu ha recorregut al mecanisme d'ajuda. Ha estat el mateix primer ministre grec, Iorgos Papandreu, qui ha enviat una carta per demanar l'activació del pla de rescat.

Això passa després que ahir la Unió Europea va elevar les dades del deute públic de Grècia fins al 13,6% del producte interior brut, gairebé un punt més de les estimacions que s'havien fet fins ara. A més, l'agència Moody's també va rebaixar la qualificació del deute grec i no va descartar més baixades.

Els ministres d'Economia i Finances de la zona euro van acordar posar a disposició de Grècia recursos financers per valor de 30.000 milions d'euros en préstecs bilaterals, que seran completats amb l'aportació de l'FMI d'entre 10.000 i 15.000 milions d'euros més.

No obstant això, el conseller del Banc Central Europeu (BCE) i president del Bundesbank, Axel Weber, considera que Grècia necessitarà uns 80.000 milions d'euros en total per superar les seves dificultats financeres i complir amb les seves obligacions de pagaments, segons informa el diari "The Wall Street Journal".

Prometen "una resposta ràpida"


La Comissió Europea ha promès que donarà una resposta "ràpida" a la sol·licitud del govern grec sobre l'activació del mecanisme d'ajuda financera promès pels estats de l'Eurogrup i el Fons Monetari Internacional (FMI). "No puc donar una data", ha dit el portaveu comunitari d'Afers Econòmics, Amadeu Altafaj, però deixa clar que, en qualsevol cas, la resposta serà "ràpida" encara que "no en qüestió d'hores".

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut