Sandro Rosell es nega a declarar en el judici per frau a Hisenda fa 10 anys

L'expresident del Barça, que afronta una petició de pena de 2 anys i 9 mesos de presó, ha tornat aquest dilluns al banc dels acusats

Virgínia Arqué NuenoActualitzat

Aquest dilluns ha començat a la Ciutat de la Justícia un nou judici a l'expresident del Barça Sandro Rosell, aquest cop acusat de defraudar 230.591 euros a Hisenda el 2012.

L'expresident del Barça s'ha acollit al seu dret a no declarar:

"Seguint els consells dels meus advocats no respondré les preguntes però em ratifico en tot el que vaig dir en la meva declaració de fa quatre anys."

Segons la Fiscalia, Rosell hauria utilitzat una societat administrada per ell mateix per cobrar serveis professionals dels quals no hauria declarat els ingressos, i per això demana que se'l condemni a una pena de dos anys i nou mesos de presó.

En l'escrit d'acusació del cas que es comença a jutjar aquest dilluns, el fiscal Pedro Castro considera que l'any 2012 Rosell es va dedicar a activitats professionals relacionades amb l'organització de congressos i similars i també al lloguer de locals industrials, suposadament aprofitant-se d'una empresa de la qual era l'únic titular i que no tenia estructura empresarial per dur a terme els serveis que constituïen el seu objecte social.


Titular d'una empresa gairebé sense personal

L'empresa TOC SLU va pagar a cinc treballadors, quatre dels quals dedicats a tasques de neteja i manteniment a les oficines, el domicili i la segona residència de Rosell, amb un únic empleat encarregat de les funcions administratives. "Ni l'acusat ni la societat mencionada van tributar per la prestació de serveis que va constituir la base de la seva activitat", assenyala l'escrit.

El fiscal creu que l'expresident del Barça va aprofitar el control de l'empresa per obtenir rendes que no va declarar a Hisenda i que eren "derivades de la seva activitat professional", mentre TOC es limitava a subarrendar oficines en l'immoble que tenia arrendat Rosell.

El fiscal manté que l'empresa va facturar i cobrar 352.382 euros a clients que en realitat eren de Rosell, la qual cosa "ocultava" la retribució de l'empresari.

El fiscal també creu que Sandro Rosell no hauria declarat les rendes d'un immoble que tenia a Girona i calcula que, en total, hauria defraudat 230.591 euros.

Sandro Rosell no ha volgut declarar al judici (Departament de Justícia)

Va tornar els diners suposadament defraudats

El fiscal li aplica l'atenuant de reparació de dany perquè fa 3 anys l'expresident va ingressar la quota suposadament defraudada amb interessos pel retard, fins a un total de 287.911 euros.

El ministeri públic demana que Rosell pagui una multa de 300.000 euros i que perdi la possibilitat d'obtenir subvencions públiques o incentius fiscals.


Afronta 5 anys de presó pel cas Neymar

L'expresident del Barça encara té pendent un altre judici, en aquest cas pel fitxatge de Neymar, una causa en la qual s'enfronta a cinc anys de presó per corrupció i estafa al fons d'inversió DIS, que posseïa el 40% dels drets del jugador quan el va fitxar el Barça l'any 2013.

Segons la fiscalia, el Santos, el club de procedència de Neymar, el Barça i el futbolista van simular un fitxatge més baix del real per no pagar el que corresponia a un fons d'inversió que tenia part dels drets del futbolista.

En aquesta causa, la Fiscalia també demana, entre altres penes, dos anys de presó i una multa de 10 milions d'euros a Neymar; dos anys de presó per al pare del jugador i un any per a la seva mare i multes milionàries a tots dos per un delicte de corrupció en els negocis; 8,4 milions d'euros de multa al Barça i 7 milions al Santos. 

La Fiscalia n'ha exculpat Josep Maria Bartomeu, aleshores vicepresident primer del club.


La querella contra Villarejo

Rosell va passar dos anys en presó preventiva acusat de crear una estructura per cobrar comissions il·legals i va acabar absolt. L'expresident del Barça ha reclamat una indemnització de 29 milions d'euros a l'Estat, que només està disposat a pagar-li 18.000 euros com a compensació.

Dijous passat, Sandro Rosell va presentar una querella contra l'excomissari Villarejo i altres suposats responsables de l'anomenada operació Catalunya amb l'objectiu d'aclarir si va ser víctima d'aquesta trama per buscar a través seu proves falses contra persones pròximes a l'independentisme.

Aquest estiu també ha anunciat que no descarta presentar-se com a alcaldable a les eleccions municipals de Barcelona de l'any que ve.

ARXIVAT A:
JudicialSandro Rosell
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut