El candidat a la presidència de la Generalitat Valenciana, Carlos Mazón, durant el discurs del ple d'investidura (EFE / Kai Forsterling)

Mazón s'alinea amb Vox i promet defensar la identitat valenciana "per no ser filial" catalana

Les mesures anunciades pel nou president de la Generalitat Valenciana suposen un retrocés per a la llengua i la cultura catalanes a les aules i en altres àmbits

RedaccióActualitzat

El candidat a la presidència de la Generalitat Valenciana, Carlos Mazón (PP), ha fixat com una de les seves prioritats defensar la identitat valenciana davant de Catalunya. En el discurs del ple d'investidura d'aquest dijous, Mazón ha anunciat una nova llei de senyals d'identitat del poble de la Comunitat Valenciana i l'eliminació de "tots els ajuts a aquells que ens vulguin imposar els Països Catalans".

Pel que fa a l'educació, el popular ha dit que garantirà la llibertat d'elecció de centre i de llengua. També que eliminarà la figura dels assessors lingüístics, que eren els que vetllaven per l'ús del valencià a les aules. Mazón diu que vol "allunyar la ideologia" de les aules valencianes.

En aquesta línia, ha subratllat:

La Comunitat Valenciana, lluny d'aquells que la volen convertir en filial d'algú, és una regió històrica d'Espanya.


Mantindrà Igualtat com a vicepresidència tot i el pacte amb Vox

D'altra banda, Mazón ha anunciat que mantindrà una vicepresidència amb competències d'Igualtat, com ha tingut el pacte del Botànic. A més, ha incidit en la lluita contra una de les "principals xacres de la societat", la violència masclista.

Tot plegat, després de garantir-se la investidura gràcies al pacte de govern amb Vox i després de la polèmica viscuda dilluns a les portes de les Corts Valencianes, quan cap membre de Vox es va posar darrere d'una pancarta en contra de la violència masclista en un acte que es va fer després d'un nou assassinat.

De fet, el PSPV i Compromís han decidit votar contra la investidura del polític del PP precisament pel seu pacte de govern amb Vox, que titllen de "pacte de la vergonya". Mazón tindrà un vicepresident i tres consellers de Vox.

Després del ple d'investidura d'aquest dijous, la presa de possessió de Mazón com a president de les Corts Valencianes serà el dilluns 17 de juliol.


Eliminació de l'impost de successions i la taxa turística

D'altra banda, el popular ha dit que la primera mesura que prendrà el seu govern és eliminar l'impost de successions i donacions. Hi haurà una rebaixa general d'impostos i eliminarà la taxa turística.


Ximo Puig proposa un pacte a Mazón sobre la llengua

Per la seva banda, el president en funcions de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha reclamat al seu successor, Carlos Mazón, que no faci passos enrere en matèries com la violència masclista o la memòria democràtica.

En aquest context, Puig ha proposat a Mazón cinc pactes en matèries com la violència de gènere; la qualitat democràtica; el medi ambient i la reindustrialització; l'estat del benestar, i la cultura i la llengua valenciana.

Pel que fa a aquest darrer, el socialista ha posat sobre la taula "un pacte per la cultura i pel valencià que impedeixi qualsevol intent de censura, que respecti l'Acadèmia Valenciana de la Llengua i garanteixi els drets lingüístics dels valencians".

A això Mazón ha contestat: "Si és valencià, sí; si és català, no".

Així mateix, Ximo Puig ha assegurat que hi ha "moltes preguntes" al voltant del pacte amb Vox:

Què passarà amb les dones maltractades? Què passarà amb la cultura lliure? Tornaran els copagaments? Implantaran el pin parental? Arraconaran el valencià de les escoles i les institucions? Privatitzaran de nou la sanitat? Hi haurà retallades en educació? Manipularan la radio i televisió publiques?


Minut de silenci per les víctimes del terrorisme

Mazón ha començat el seu discurs d'investidura en el ple de les Corts Valencianes demanant a la cambra guardar un minut de silenci per les víctimes del terrorisme, en el 26è aniversari de l'assassinat de Miguel Ángel Blanco, víctima d'ETA.

"Vull reivindicar amb vostès la paraula, la tolerància, la concòrdia i la pau com a únic camí per als demòcrates. Poques vegades els espanyols vam estar tan units com en l'angoixa d'aquelles hores. Aquella unitat dels demòcrates va derrotar ETA", ha subratllat.

Minut de silenci contra la violència masclista

Per la seva part, l'encara president de la Generalitat en funcions, Ximo Puig, ha iniciat la seva intervenció demanant un minut de silenci per la dona assassinada a Antella, víctima de la violència masclista.

 

ARXIVAT A:
Violència masclistaPPCatalà País ValenciàVox
Anar al contingut