La infanta Cristina, Salvador Trinxet, Ana María Tejeiro, Mercedes Coghen (tapada), Miguel Ángel Bonet i Jaume Matas.
La infanta Cristina, Salvador Trinxet, Ana María Tejeiro, Mercedes Coghen (tapada), Miguel Ángel Bonet i Jaume Matas a l'inici del judici pel "cas Nóos" (EFE)
Palma

El judici del "cas Nóos" se suspèn fins al 9 de febrer a l'espera de resoldre si es manté l'acusació contra la infanta

La defensa de Cristina de Borbó, satisfeta després que tant Hisenda com la fiscalia en demanessin l'exculpació, durant la jornada preliminar del judici

RedaccióActualitzat

El judici del "cas Nóos" s'ha suspès i es reprendrà el 9 de febrer, després de la jornada de 14 hores dedicada a les qüestions preliminars, que va generar una forta expectació i en què es va visualitzar una imatge inèdita: la d'un membre de la família reial assegut al banc dels acusats. Durant aquestes setmanes, el tribunal ha de resoldre si es manté l'acusació contra la infanta Cristina o bé si queda exonerada de ser al banc dels acusats.

Els arguments plantejats per la defensa de la infanta perquè Cristina de Borbó s'estalviï el judici i es declari la nul·litat han estat reforçats per la Fiscalia Anticorrupció i l'Advocacia de l'Estat. Així ho explicava l'advocat de la defensa de la infanta, Miquel Roca, que es mostrava prudent, però satisfet, perquè només l'acusació popular manté l'acusació contra la infanta.

"Estem molt satisfets per haver exposat amb tranquil·litat la nostra argumentació i haver vist que tant el fiscal com l'advocat de l'Estat han volgut expressament donar aquesta visió amb intervencions molt sòlides, molt coherents i molt consistents".

La fiscalia va aportar un nou informe que reforça que hi ha prou jurisprudència per exculpar la germana del rei. I l'advocada de l'Estat, que representa l'Agència Tributària, va al·legar que "Hisenda som tots" només és un lema i que no sent que la infanta hagi comès cap delicte fiscal.

L'advocat de Diego Torres també va presssionar en favor de l'exoneració de la dona d'Iñaki Urdangarin. Tot i que per motius diferents. I va demanar citar com a testimonis el rei pare i el rei fill.  

Així doncs, només el col·lectiu Manos Limpias manté l'acusació contra la infanta. Argumenta que ha de ser jutjada com a cooperadora necessària del frau fiscal que hauria comès el seu marit a través de l'empresa que tenien al 50%.

Qui ara té l'última paraula és el tribunal. Abans del dia 9 de febrer, dia que es reprèn el judici, s'ha d'haver decidit si es jutja la infanta o no se la jutja. Abans que es reprengui la vista, les magistrades també hauran de comunicar la seva resolució respecte a altres qüestions prèvies relatives als investigats Salvador Trinxet i Miguel Tejeiro. Pel que fa a la resta de qüestions prèvies, les jutges podrien allargar la resolucuó fins que dictin sentència.

Està previst que entre el 9 i el 26 de febrer prestin declaració els acusats, ja siguin els 18 asseguts aquest dilluns al banc dels acusats o 14 si s'admeten totes les qüestions exculpatòries. Les declaracions dels gairebé 400 testimonis es preveuen entre el 8 de març i el 17 de maig.

Anar al contingut