Richard Sharp va ser nomenat president de la BBC per Boris Johnson (Reuters/Henry Nicholls)

Dimiteix el president de la BBC per haver ajudat Boris Johnson a obtenir un crèdit

L'afer de conflicte d'interessos es remunta a l'època en què Sharp era assessor bancari i Johnson primer ministre

Isabel Galí i IzardActualitzat

El president de la BBC, Richard Sharp, era a la corda fluixa per un dubte raonable generat quan The Sunday Times va publicar que havia ajudat l'aleshores primer ministre del Regne Unit, Boris Johnson, a obtenir un préstec de 800.000 lliures esterlines, més de 900.000 euros.

Poc després, el gener del 2021, Sharp va ser nomenat president de la poderosa corporació pública audiovisual britànica. Va aconseguir Sharp el càrrec de president de la BBC com a compensació pel favor fet a Johnson?

Els fets coneguts són que Sharp, que havia treballat durant dècades en entitats com el Banc d'Anglaterra o Goldman Sachs, havia posat en contacte el primer ministre amb un multimilionari canadenc que va actuar finalment de garant per al crèdit. Un motiu suficient perquè la BBC acceptés obrir una investigació pública i imparcial sobre com s'havia fet el seu nomenament.

Boris Johnson, quan era primer ministre, durant una compareixença davant de Downing Street (Reuters/Henry Nicholls)

Al febrer, un comitè parlamentari ho va començar a investigar. I l'informe, conegut aquest divendres, ha conclòs que Sharp havia comès "errors significatius de judici" en no declarar la seva participació en l'obtenció del préstec per part de Johnson.

Ell havia defensat quedar-se al càrrec fins al juny per donar temps al govern a buscar-li un successor, perquè l'informe també ha considerat que si bé s'havia infringit el codi del govern pels nomenaments públics, aquest incompliment no invalidava necessàriament el seu nomenament.

En una compareixença gravada i feta pública aquest migdia, però, Sharp ha valorat que quedar-se en el càrrec fins al final del seu mandat, de quatre anys de durada, seria una distracció per al "bon treball de l'emissora".  

"He decidit que és correcte prioritzar els interessos de la BBC", ha dit en el comunicat.

Periodistes desplegats a l'exterior de la seu de la BBC aquest divendres (Reuters/Henry Nicholls)

La portaveu del Partit Laborista, Lucy Powell, ha celebrat la dimissió perquè, segons ella, la violació del codi deontològic "ha causat un mal incalculable a la reputació de la BBC i n'ha soscavat greument la independència com a resultat de la sordidesa i l'amiguisme dels conservadors".

Dos escàndols en dos mesos

La BBC ja havia estat al centre de tensions polítiques, aquest any, amb el cas Lineker. L'exjugador blaugrana, presentador del programa estrella sobre la Premier League, "Match of the day", va ser suspès durant un cap de setmana, al març, per haver criticat a les xarxes la nova política migratòria del govern conservador de Rishi Sunak.

Gary Lineker va situar la BBC al centre d'una polèmica per criticar el govern (Reuters/Henry Nicholls)

La BBC va exigir a l'exjugador que es disculpés pels seus tuits si volia continuar presentant el programa. Ell s'hi va negar, argumentant que és un treballador autònom, i la seva suspensió va provocar una onada de suport sense precedents d'altres professionals de la comunicació, que es van negar a aparèixer a la BBC. També protestes de l'audiència.

Finalment, la corporació britànica de mitjans públics i l'exfutbolista van arribar a un acord i Lineker va recuperar la feina.

ARXIVAT A:
Boris JohnsonRegne Unit
Anar al contingut