París

París, 77 hores en estat de xoc per l'atemptat terrorista a "Charlie Hebdo"

París ha viscut tres dies pendent de tres atacs terroristes, un al setmanari satíric "Charlie Hebdo" i dos episodis amb ostatges

RedaccióActualitzat

Dimecres 7 de gener, al matí

Al voltant del punt del migdia es produeix l'atac terrorista a la seu del setmanari satíric "Charlie Hebdo", que va publicar fa vuit anys les caricatures de Mahoma: dotze persones resulten mortes. Les víctimes són el director i altres dibuixants i també dos policies que resulten morts quan els terroristes fugen. Onze persones queden ferides, quatre en situació crítica.

Després de l'atac, els terroristes fugen per l'avinguda de la República en un cotxe robat fins al carrer Meaux. Allà l'abandonen i agafen un Renault Clio a punta de pistola.

De moment només se sap que l'atemptat l'han fet dos homes encaputxats, vestits de negre i amb armes automàtiques.

Dijous 8 de gener, al matí

Una policia mort tirotejada en un carrer a París per un desconegut que després de l'atac fuig. Un altre agent resulta ferit. De moment les autoritats no ho vinculen a la matança que hi ha hagut al setmanari "Charlie Hedbo".

Mentrestant, a dos quarts d'onze d'aquest dijous, els dos emmascarats han estat vistos en una benzinera al nord de París, a Villers-Cotterêts, i l'encarregat avisa la policia. És entorn d'aquesta zona on ara se centra la recerca. Les forces de seguretat asseguren que els dos autors de l'atemptat jihadista podrien ser en una població dels afores de la capital francesa, però encara no els han trobat.

La policia comença a identificar els autors de l'atemptat a "Charlie Hedbo": són dos germans francesos de 32 i 34, Saïd i Chérif Kouachi. La policia els tenia fitxats, però havien mantingut un perfil baix en els últims anys i no els seguien. Un d'ells va ser condemnat a tres anys de presó per haver intentat anar a lluitar a l'Iraq. Hi ha fonts que afirmen que podrien haver lluitat a Síria aquest estiu passat, però no s'ha confirmat aquest punt. Saïd es va descuidar el carnet d'identitat en el primer cotxe que van utilitzar durant la fugida.

La seva manera d'actuar, de moure's, la seva sang freda i la seva determinació fa que tots els experts coincideixin que no hi ha dubte que els dos sospitosos formen part d'un comando militar, organitzat i preparat. Un comportament molt diferent del de l'anomenat terrorisme exprés o de l'obra d'un llop solitari, com els casos que hem vist últimament a Europa i que han fet aixecar totes les alarmes. En aquest cas, la motivació era ben clara, i així ho van manifestar ells mateixos enmig del carrer:

"Hem venjat el profeta Mahoma! Hem matat 'Charlie Hebdo'!"


Dijous 8 de gener, a la tarda

Màxim desplegament de la policia francesa en una zona al nord-est de París on es busquen els sospitosos de l'atac terrorista contra "Charlie Hebdo". Els agents estrenyen el setge al voltant de la petita població de Villers-Cotterets, on se'ls ha vist per últim cop, amb controls per carretera i rastreig per terra i des d'helicòpters.

Es fa públic que portaven banderes jihadistes i còctels molotov en el cotxe amb què van fugir després de l'atac a la seu de "Charlie Hebdo", i que van abandonar posteriorment.

Divendres 9 de gener, al matí

Nou atemptat a París amb dos morts en un supermercat. L'home que el dia abans ha matat una agent de policia i ha fugit, entra a la botiga i hi manté ostatges. Els investigadors han revelat que els dos terroristes de "Charlie Hebdo" i aquest home estarien vinculats.

D'altra banda, la pista dels dos terroristes de "Charlie Hebdo" reapareix aquest divendres al matí a Montagny-Sainte-Félicité. Abandonen el Clio on anaven i agafen un Peugeot d'una dona que s'enduen amb ells. A l'autopista en direcció a París es desvien i entren a la zona industrial de Dammartin-en-Goële. Les autoritats creuen que l'aeroport de Roissy Charles de Gaulle, a pocs quilòmetres d'allà, podria ser el seu objectiu final. No hi han arribat, i des del Ministeri de l'Interior han advertit que la situació actual es podria prolongar hores i hores.

Els dos terroristes s'atrinxeren en una nau industrial amb un ostatge.

Divendres 9 de gener, a la tarda

Passades les cinc de la tarda, i simultàniament, acaben els dos episodis amb ostatges. A Dammartin-en-Goële hi ha hagut un tiroteig i una explosió a la nau industrial on estaven atrinxerats els dos terroristes, des de les 9 del matí. La policia ha entrat al lloc i els dos sospitosos de l'atac a la revista "Charlie Hebdo" han resultat morts i l'ostatge, alliberat.

Gairebé al mateix moment, les forces de seguretat han rebut l'ordre d'intervenir a París. Els membres de la Brigada de Recerca i Intervenció han entrat al supermercat de menjar "kosher", menjar jueu, a la Porte de Vincennes, on un terrorista islamista i la seva parella mantenien segrestats un grup de persones. L'operació ha acabat amb la mort d'un terrorista, però també de quatre ostatges.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut