Madrid

L'escriptor barceloní Juan Marsé guanya el Premi Cervantes 2008

L'escriptor barceloní Juan Marsé, de 75 anys, ha guanyat el Premi Cervantes 2008, considerat el guardó més important de les lletres hispanes i que concedeix el Ministeri de Cultura en reconeixement al conjunt de l'obra d'un escriptor. El veredicte d'aquest premi, que està dotat amb 125.000 euros, l'ha fet públic pel ministre de Cultura, César Antonio Molina, després de la reunió que ha mantingut el jurat, que ha pres la seva decisió per majoria. Els llibres de Marsé, que ja ha obtingut guardons com el Premi Juan Rulfo, estan impregnats del rigor ètic i de l'exigència de les quals mai ha abdicat aquest escriptor realista, un dels membres més joves de la generació del 50.

Actualitzat
El Cervantes del 2008 és el primer premi que s'atorga després dels canvis introduïts pel ministeri en la composició del jurat, per donar més presència al món de les lletres i de la cultura en general i menys a les institucions dependents del govern espanyol. L'any passat, el premi el va guanyar el poeta argentí Juan Gelman.

A banda del guanyador, Juan Marsé, aspiraven al premi Carlos Bousoño i els germans Juan i Luis Goytisolo. Juan Goytisolo era un dels favorits per al Cervantes d'aquest any, però dilluns passat va guanyar el Nacional de les Lletres en reconeixement a tota la seva carrera i això li hauria restat possibilitats.

El Premi Cervantes va ser instituït el 1975 pel Ministeri de Cultura d'Espanya per retre anualment testimoni d'admiració a un escriptor que, amb el conjunt de la seva obra, hagi contribuït a enriquir el llegat literari hispànic. El premi, que no es pot dividir ni declarar desert o concedir a títol pòstum, ha distingit fins ara disset escriptors espanyols i setze de llatinoamericans, dels quals només dos han estat dones, l'espanyola María Zambrano i la cubana Dulce María Loynaz.
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut