Alcalá de Henares

L'escriptor argentí Juan Gelman rep el Premi Cervantes

L'escriptor i poeta argentí Juan Gelman ha rebut, de mans del rei Joan Carles, el Premi Cervantes, dotat amb 90.000 euros. Amb aquest guardó, el més important de les lletres espanyoles, el Ministeri de Cultura reconeix el compromís de l'obra de Gelman. L'autor ha dit que Cervantes li ha servit de consol en moments difícils, com l'exili, i que sempre ha après de les seves paraules. A la cerimònia d'entrega, celebrada a la Universitat d'Alcalá de Henares, han assistit el president del govern, José Luis Rodriguez Zapatero, amb la seva dona; el ministre de Cultura, César Antonio Molina, i una àmplia representació del món de les lletres.

Actualitzat

Juan Gelman és l'escriptor argentí més premiat de la seva generació i, per alguns, un dels noms amb majúscules de la literatura contemporània. Va néixer a Buenos Aires el 1930. La seva biografia ha estat marcada per la desaparició d'un dels seus fills, qui va ser torturat i assassinat per militars argentins durant la dictadura. A aquest dolorós episodi, cal afegir la desaparició de la seva néta, Macarena, descendent d'aquest fill mort. Gelman la va buscar durant 23 anys, fins que, al final, la va trobar a l'Uruguai, on vivia amb la família d'un policia que l'havia criat.

La seva obra es carateritza per l'elevat grau de compromís social i en contra de les injustícies, potser, precisament, per les experiències que li ha tocat viure. En el seu discurs, l'escriptor ha defensat la vigència de la poesia i ha elogiat l'obra de Santa Teresa, de Sant Joan de la Creu i especialment la de Miguel de Cervantes.

Actualment, Juan Gelman porta una vida tranquil·la a Mèxic, on diu vol que morir, malgrat que espera que sigui d'aquí a molts anys. El Ministeri de Cultura li va concedir el Cervantes el 29 de novembre passat, tot i que la cerimònia s'ha fet aquest dimecres, coincidint amb el dia del llibre.

Anar al contingut