El Caire

Tornen a ajornar el judici de Mubarak per la mort de 850 manifestants

El procés contra l'expresident es posposa fins al 14 de setembre. Aquest cop, Mubarak ha comparegut davant el tribunal i se l'ha vist feble, ajagut en una llitera. El rais ja va ser condemnat a cadena perpètua, però els seus advocats van recórrer i el Tribunal d'Apel·lacions va anul·lar la sentència.

RedaccióActualitzat
L'activitat judicial no avança a Egipte. El judici contra l'expresident Hosni Mubarak s'ha tornat a ajornat. Es reprendrà el 14 de setembre. Els tribunals també han posposat les compareixences dels líders dels Germans Musulmans acusats de la mort de manifestants.

Hosni Mubarak havia de tornar a declarar aquest diumenge davant del jutge en la reobertura del procés per la mort de 850 manifestants durant la revolta de Tahrir el 2011 que va derrocar el règim.

El procés ha començat sense incidents. Mubarak s'hi ha presentat, tot i el seu mal estat de salut, i ha seguit la sessió ajagut en una llitera, com ja ha fet altres vegades. Finalment, el tribunal ha decidit ajornar la sessió fins al 14 de setembre.

La sessió, però, ha donat algun fruits. El jutge ha ordenat la formació de tres comités tècnics que hauran d'analitzar els documents relacionats amb les acusacions a Mubarak: l'ús d'armes durant la revolta, el desviament de fons públics i la venta de gas a Israel a preus per sota del valor de mercat.

A Mubarak l'han acompanyat nou persones a la cabina dels acusats, entre les quals hi havia dos fills seus, Alaa i Gamal, que afronten càrrecs de corrupció i enriquiment il·lícit.

Mubarak va sortir de la presó dijous passat i va ser traslladat a un hospital militar. L'any passat, un tribunal el va trobar culpable d'aquest càrrec i va ser condemnat a cadena perpètua. Però els seus advocats van recórrer i el Tribunal d'Apel·lacions va anul·lar la sentència.

Tres processos més per corrupció i enriquiment il·lícit

A més del judici per la mort de manifestants, té pendents tres processos per corrupció i enriquiment il·lícit. Se l'acusa de tràfic d'influències, en concret per haver-se beneficiat de les exportacions de gas a Israel, per rebre donacions privades i per apropiar-se dels diners assignats per l'Estat per al manteniment dels seus palaus.

L'excarceració, dijous passat, va revelar que hi ha una part de la societat que enyora els temps de Mubarak. Però va indignar una altra part, els que van lluitar per derrocar la dictadura, especialment els seguidors del Germans Musulmans.

Els Germans Musulmans hauran d'esperar

Precisament, el judici a Mubarak havia de coincidir amb la compareixença davant del jutge dels dirigents dels Germans Musulmans detinguts per la mort de manifestants arran de les revoltes islamistes que van seguir la detenció del president Mohamed Mursi. El judici, però, s'ha posposat fins al 29 d'octubre per l'absència dels acusats, que no han comparegut per raons de seguretat.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut