ciclisme

Pello Bilbao acaba amb la maledicció del ciclisme espanyol al Tour de França

Després de 100 etapes consecutives sense una victòria, el basc ha aconseguit aixecar els braços a Issoire

Xavi FrancèsActualitzat

Maledicció trencada. Pello Bilbao ha guanyat la desena etapa del Tour de França 2023 i ha trencat una sequera de 100 jornades seguides sense una victoria espanyola. El corredor basc ha estat el més ràpid en l'esprint d'un grup reduït d'escapats. Sense canvis en la general. Jonas Vingegaard segueix líder, a 17 segons de Pogacar.

Tot just feia un parell de dies que s'havia complert la fita negativa de 100 etapes del Tour de França sense una victòria espanyola i Pello Bilbao ha fet una gran cursa i s'ha imposat de manera brillant en l'esprint final. El català Antonio Pedrero ha perdut pistonada en el darrer quilòmetre i ha estat sisè.

Una exhibició d'estratègia i velocitat

Pello Bilbao ha fet una carrera de murri. Ha sabut estar en el tall bo de l'escapada que ha arribat fins a la meta. Ja en l'últim quilòmetre ha sortit a l'atac del poderós rodador alemany Zimmermman, una roda que no es podia deixar escapar en aquell moment. Després, ha mantingut la sang freda per fer una pausa i agafar forces per fer un esprint excepcional i creuar primer la línia de meta.

La victòria de Bilbao posa punt final a una sequera del ciclisme espanyol que ha durat cinc anys. L'últim triomf d'etapa va ser precisament d'un altre basc, Omar Fraile, que va guanyar la 14a del Tour del 2018.

Una victòria emotiva després de la mort de Gino Mäder

Tampoc ha estat una victòria qualsevol per a l'equip Barhein. Ha estat la primera victoria al Tour de l'equip del difunt Gino Mäder, el corredor suís que va perdre la vida per una brutal caiguda el 16 de juny a la Volta a Suïssa. El primer que ha fet Pello Bilbao després de creuar la meta ha estat treure's el casc i assenyalar una inscripció que llueix tot l'equip en memòria de Mäder.

Davant dels micròfons, el corredor de Guernica ha volgut dedicar la victòria a qui va ser el seu company d'equip. "Teniem una motivació especial i no volia parar fins aceonseguir-ho. M'era igual la general només volai dedicar-li una victòria", ha confessat Bilbao.