Els dies de calor sufocant es multipliquen per set en 100 anys

Cada cop la calor és més intensa; els valors excepcionals de fa un segle ara ja són habituals

Néstor GómezActualitzat

La calor va a més a mesura que l'agressió de l'activitat humana és més intensa sobre el planeta. Si fa uns dies us explicàvem que ara l'estiu és més de tres vegades més llarg que fa 100 anys, podem afegir que, a part de ser més llarg, fa més calor.

El que fa un segle eren temperatures excepcionals i extremes, ara ja no ho són tant. Convivim amb una calor que abans era inaudita. Ara seria impensable, amb les temperatures de l'estiu actual, anar amb les vestimentes de capes i més capes de les dones o els vestits dels homes cordats fins al coll que es duien a principis del segle passat.

Cada cop la calor és més intensa

Els registres de l'Observatori de l'Ebre, amb dades des del 1905, mostren un clar increment del nombre de dies a l'any amb temperatures superiors als 35 ºC. És curiós que fins al 1920 hi havia anys en què no s'arribava a aquesta xifra. De fet, fins al 1920 hi ha 7 estius sense que cap dia toqués els 35 ºC. Cosa ben estranya en les darreres dècades, perquè cal remuntar-se al 1972 per trobar el darrer estiu sense arribar aquesta xifra.

El nombre de dies de calor intensa, amb temperatures iguals o superiors als 35 ºC, s'ha multiplicat per set en 100 anys. Entre 1905 i 1914, la mitjana de dies de 35 ºC era de 3 dies en tota la temporada càlida de l'any i en els últims deu any ha pujat a 22 dies a l'any.

 

 

 

Els 38 ºC de màximes és una cosa recent

La calor més irrespirable, de 38 ºC o més, era un valor molt extraordinari durant la primera meitat de segle XX, i darrerament és estrany l'any que no s'hi arriba. L'Observatori de l'Ebre porta 5 anys consecutius tocant els 38 ºC i des de l'any 2000, hi ha arribat 14 anys. En el primers 50 anys de dades, des del 1905 fins al 1960, només els estius de 6 anys van tocar els 38 ºC.

Aquesta és una altra dada que corrobora l'escalfament del planeta, accelerat en les darreres dècades.

Anar al contingut