Quatre morts a Houston per una tempesta amb vents de fins a 160 km/h

Alberto AlcántaraActualitzat

Una tempesta violenta, amb vents huracanats, ha deixat almenys quatre víctimes mortals i un nombre indeterminat de ferits a Houston. El centre d'aquesta gran ciutat de l'estat de Texas va quedar malmès, amb arbres i línies elèctriques caiguts i gratacels amb finestres trencades.


La tempesta va passar el dijous 16 de maig. El Servei Meteorològic Nacional (NWS) va emetre un avís per inundacions per a la zona de Houston per les fortes pluges associades a la tempesta. També hi havia alerta per tornados.
 


Va ser un fenomen sobtat i que va durar uns 20 minuts. Els vents van arribar a velocitats d'entre 130 i 160 km/h. Els danys més greus es van detectar en un corredor en diagonal en direcció de nord-oest a sud-est. Moltes de les imatges fan pensar en un esclafit humit, tot i que la naturalesa de la tempesta va ser més complexa, com veurem més endavant.

Segons un testimoni, "aquest tipus de vent és una cosa que no hem vist (...) des de l'huracà Alicia, el 1983". L'huracà Ike, del 2008, també és recordat per les ventades.


Com a conseqüència dels danys en la xarxa elèctrica, 800.000 llars i empreses es van quedar a les fosques. També es van produir diversos incendis. Houston és la quarta ciutat més poblada dels Estats Units, amb més de 2 milions d'habitants.

 

Possible "derecho"

La tempesta de Houston no va ser un fenomen aïllat. L'episodi de dijous passarà directament als llibres d'efemèrides meteorològiques per la naturalesa del sistema de tempestes, que van arribar fins a Florida. Els danys més greus van ser a Texas i Louisiana, on els talls de llum van afectar gairebé 1 milió d'abonats. Els meteoròlegs locals parlen d'un sistema convectiu mesoescalar, i per ser més exactes, d'un possible "derecho".

L'NWS defineix el "derecho" com un complex de tempestes de llarg abast, duració (almenys 6 hores) i poder destructiu. La franja de danys originats pel vent ha de ser de més de 400 quilòmetres i les ràfegues de vent han de ser d'almenys 93 km/h al llarg de la major part del recorregut de la tempesta.
 

ARXIVAT A:
Meteorologia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut