#WhereIsPengShuai: el món vol saber on és la tenista xinesa que va denunciar una violació
L'ONU i els Estats Units reclamen proves de l'estat de la tenista Peng Shuai (Reuters/Edgar Su)

#WhereIsPengShuai: el món vol saber on és la tenista xinesa que va denunciar una violació

Hi ha dubtes sobre la fiabilitat de les primeres imatges que han aparegut des que la jugadora va acusar l'exviceprimer ministre Zhang Gaoli a començaments de mes

Es multipliquen les veus que demanen explicacions a la Xina sobre la desaparició de la tenista Peng Shuai, més enllà de les primeres denúncies que van sorgir al mon de l'esport. La jugadora ha estat més de dues setmanes sense donar senyals de vida, des que va acusar l'exviceprimer ministre Zhang Gaoli d'haver-la violat.

Ara han aparegut unes imatges publicades per un periodista pròxim al govern xinès, enmig dels dubtes sobre la seva fiabilitat. No es pot saber de quan són les fotografies que ha retuitat Shen Shiwei, de la cadena estatal CGTN, on la jugadora apareix envoltada de ninos i desitjant un "bon cap de setmana" a la xarxa social Wchat.

La televisió estatal CGTN també havia presentat una suposada carta de la tenista que negava que estigués despareguda. Assegurava que només estava descansant a casa i que les acusacions d'abús sexual no eren certes.


Silenci oficial

Les autoritats xineses no han fet cap declaració relacionada amb aquest cas, però l'intent d'amagar-ho no ha funcionat fora del país.

Amb l'etiqueta #WhereIsPengShuai s'han multiplicat els missatges a les xarxes que reclamen saber on és. N'hi ha molts d'esportistes, com Gerard Piqué, i sobretot tenistes, com Novak Djokovic, Naomi Osaka, Serena Williams o Paula Badosa. El diari esportiu L'Équipe també li dedica la portada.

 

L'ONU i la Casa Blanca

Hores abans de fer-se públiqus les últimes imatges, la portaveu de l'Oficina de Drets Humans de l'ONU, Liz Throssell, havia reclamat "saber on és i conèixer l'estat de salut" de Peng Shuai.

També els Estats Units s'havien mostrat "molt preocupats" pel destí de la tenista xinesa. La secretària de premsa de la Casa Blanca, Jen Psaki, ha demanat a Pequín proves "verificables" i "independents" sobre la seguretat i el parador de Peng Shuai, i ha dit que el govern xinès "no té tolerància amb la gent que parla i té un historial de silenciar els que ho fan".

La tenista, de 35 anys, és l'actual número 191 del món. El 2012 va liderar el rànquing mundial de dobles i va guanyar Wimbledon i Roland Garros, i es va convertir en una figura a la Xina.

Zhang Gaoli, viceprimer ministre xinès fins al 2018

El tuit de denúncia

El moviment MeToo i qualsevol mostra d'activisme contra l'assetjament sexual ha estat censurat sistemàticament a la Xina.

A començament de novembre, Peng Shuai va publicar un missatge a Weibo, el Twitter xinès, que va durar mitja hora abans de ser esborrat. Acusava Zhang Gaoli, de 75 anys, d'haver-la violat.

La noia havia tingut "relacions sexuals consensuades intermitents" amb Zhang, casat i amb fills, però va denunciar que la va forçar:

"Aquella tarda vaig tenir molta por. No esperava que fos així. No vaig accedir a tenir sexe amb tu i vaig seguir plorant aquella tarda. Per què vas haver de tornar amb mi, portar-me a casa per obligar-me a tenir sexe amb tu? Em sento com un cadàver errant."

L'acusat va ser viceprimer ministre fins al 2018 i va formar part del comité permanent del politburó del Partit Comunista Xinès, format pels set polítics més importants del país.

ARXIVAT A:
XinaDrets humansAssetjament sexual
Anar al contingut