Uns 130.000 autònoms catalans haurien rebut avui la prestació per la Covid-19

Les ajudes que s'han concedit un cop tancat el tràmit administratiu registren retards en el cobrament

Actualitzat

Uns 130.000 autònoms de Catalunya reben la prestació de la Seguretat Social per cessament de l'activitat. La quantia mínima és de 661 euros i els arriba un mes després que el govern espanyol anunciés l'ajuda.

El ministre de la Seguretat Social, José Luis Escrivà, explica aquest divendres que més de 900.000 treballadors rebrien avui l'ajuda.

 

Avui, divendres, és dia de paga per als autònoms que se'ls ha concedit la prestació extraordinària per Covid-19. A Catalunya la cobraran una quarta part dels que hi ha registrats. Per a molts, serà el seu únic ingrés en un mes. Alguns, aquest matí, encara no havien cobrat.

Llars d'infants

És el cas de les llars d'infants. La propietària d'una d'elles, Nerea Albacete, explica que, des del 14 de març, el centre està tancat i que no ha cobrat res des de llavors.

"Tots esperàvem aquesta ajuda, -diu Albacete- bé sigui per pagar el lloguer, per pagar una factura... Ho necessitem. Doncs no l'hem cobrat . Creiem que és una falta total de previsió. Ens diuen que és qüestió del banc, que ja arribarà en uns dies... Però l'esperàvem avui i resulta que no ho tenim"

 

El ministeri admet problemes en la tramitació de la documentació. L'explicació ha estat que la concessió de l'ajuda s'hauria fet un cop tancat el tràmit administratiu. Diuen que se'ls pagarà tan aviat com es resolgui l'expedient i que, si se'ls arriba a descomptar la quota d'abril, se'ls retornarà d'ofici.

Moltes sol·licituds a Catalunya

Catalunya és la segona comunitat on més prestacions s'han sol·licitat, més de 150.000, de les quals gairebé 130.000 ja han estat resoltes favorablement.

En el cas del sector de la restauració la situació és semblant. Romina Cajiao va obrir un restaurant italià fa dos anys, Il nuovo sapore, on van fer una inversió important, i ara sense l'ajuda veuen com el mes se'ls complica. Sense ingressos, les despeses s'acumulen.

"Nosaltres paguem les factures a més vençut -explica Nerea Cajiao-perquè ens porten el gènere i paguem al mes següent. Què passa que totes les factures del mes de març  estan passant ara a l'abril, i també arriben el que són impostos"

 

Ajudes no oficials

Les ajudes no oficials estan sent, ara per ara, més efectives. És el cas de la propietària del local on està situat aquest restaurant que, de moment, li ha dit que es fa càrrec de la situació i que per ara, no cal que pagui el lloguer.

En el cas de la Nerea Albacete es tracta de l'ajuda dels mateixos pares del centre, que han iniciat una campanya per recaptar diners amb què pagar el lloguer els pròxims mesos i que no es vegi obligada a tancar.

 

Segons Nerea Albacete, les prestacions arriben tard i no són suficients.

"És clar, ho agraeixes, -diu Albacete- però no és suficient perquè, clar, amb això, amb prou feines arribes a pagar el lloguer d'un mes. A més, necessites menjar, necessites pagar la llum l'aigua, el lloguer de la casa"

 

Aquesta ajuda, que els exonera de pagar la quota d'autònom, és del 70% de la seva base reguladora, i, per tant, d'un mínim de 660 euros. S'hi poden acollir també aquells autònoms amb negocis que, tot i no estar obligats per llei a tancar, hagin registrat una caiguda dràstica d'almenys el 75% de la facturació.

 

ARXIVAT A:
Coronavirus
Anar al contingut