Nova York

Un tribunal revoca la històrica condemna a Weinstein per violació que va impulsar el #MeToo

Considera que el magnat de Hollywood no va rebre un judici just i n'ordena la repetició

RedaccióActualitzat

El Tribunal d'Apel·lacions de Nova York ha anul·lat aquest dijous la condemna per violació del magnat de Hollywood Harvey Weinstein del 2020. Amb 4 vots a favor i 3 el contra, el tribunal ha ordenat la repetició del judici.

L'any 2020 el jutge James Burke va dictar sentència per violació i agressió sexual contra Weinstein i el va condemnar a 23 anys de presó.

Va ser declarat culpable de dos dels cinc delictes sexuals a què s'enfrontava: per agressió sexual contra una assistent de producció el 2006 i per violació contra una aspirant a actriu.

En canvi, el va absoldre dels altres tres càrrecs: violació en primer grau i dos delictes de comportament sexual depredador, uns delictes que obrien la porta a una condemna a cadena perpètua.

El productor de Hollywood, abans del judici, va intentar, sense èxit, arribar a un pacte per indemnitzar una trentena de dones que havien presentat demandes contra ell per delictes sexuals.

Harvey Weinstein entrant al judici amb un caminador el 2020
Harvey Weinstein entrant al judici amb un caminador el 2020 (Reuters)

El tribunal hi veu ara un judici injust

La sala considera ara que el poderós productor no va rebre un judici just.

A banda de les dues víctimes, també es va admetre el testimoni de diverses dones que es van declarar víctimes del productor de cinema, uns actes que no eren objecte de la investigació. L'objectiu dels fiscals era demostrar que Weinstein tenia un patró d'abusos.

El tribunal considera que la sentència el va jutjar per comportaments anteriors i no només pels delictes dels quals se l'acusava.


Primeres reaccions

Les víctimes i supervivents han qualificat la sentència de "traïció institucional" i han valorat el que el moviment #Metoo ha aconseguit fins al dia d'avui.

L'activista Tarana Burke, fundadora del moviment #MeToo, ha parlat avui en un acte i ha assegurat que "no és un cop per al moviment. És un estímul per seguir lluitant, i ho farem".
 

Amb la seva caiguda va néixer el #MeToo

Malgrat l'anul·lació d'aquest judici, Weinstein, de 72 anys, no podrà sortir en llibertat. Continuarà empresonat per una altra condemna d'un tribunal de Los Angeles del 2023 de 16 anys de presó per violació i agressió sexual contra una model d'origen italià.

El magnat està complint la condemna a la presó de Mohawk, a Nova York.

 

Harvey Weinstein, productor de pel·lícules com "Shakespeare in love, "Pulp Fiction" o "El pacient anglès", va ser una de les persones més influents de la indústria del cinema fins al 2017, quan, arran d'una informació del New York Times, van començar a aparèixer denúncies de dones contra ell.

La condemna ara anul·lada va suposar la caiguda del magnat i el naixement del moviment #MeToo, contra els costums sexistes que en casos extrems normalitzen agressors sexuals sistemàtics com ell.

Durant molts anys, Weinstein va estar protegit per l'enorme prestigi que tenia en el món del cinema. Però arran de la condemna, prop d'un centenar de dones l'han acusat d'abusos i assetjament sexual, entre elles estrelles com Angelina Jolie, Gwyneth Paltrow o Salma Hayek.

El moviment #MeToo va fer la volta al món i,  en els últims anys, ha impulsat moltes dones a denunciar abusos per part d'homes poderosos.

 

 

ARXIVAT A:
Assetjament sexual
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut