La Guàrdia Civil en l'actuació l'1-O a Sant Martí Sesgueioles
La Guàrdia Civil en l'actuació l'1-O a Sant Martí Sesgueioles
Madrid

Un guàrdia civil admet que va dir: "Ficava la porra cap dins com si no hi hagués un demà"

El cap de l'operatiu policial de l'1-O al poliesportiu La Fàbrica de Sant Martí Sesgueioles justifica que era una "conversa privada" en un moment "d'alliberar tensió"

Irene VaquéActualitzat

Les frases havien aparegut en algun altre interrogatori i ara ja tenen autor. "Ficava la porra cap a dins com si no hi hagués un demà" i "Si no li he trencat una costella, poc hi faltava" són dues expressions que ha admès que va dir el guàrdia civil cap de l'operatiu policial de l'1-O al poliesportiu La Fàbrica de Sant Martí Sesgueioles, a l'Anoia.

L'agent, amb TIP W46978K, ha explicat que la primera frase la va dir "en una conversa privada" uns "10 minuts després de la intervenció" i en un moment en què volia "alliberar tensió". Ho ha reconegut en l'interrogatori de l'advocat Andreu Van den Eynde:

"(Andreu Van den Eynde) Entenc que estava present quan es va gravar un agent dient que deia que "ficava la porra per dins com si no hi hagués un demà.

(Guàrdia Civil W46978K) Sí. Això està extret d'una conversa que es manté 10 minuts després d'acabar la intervenció i estem en un vehicle policial sortint de la zona, i estic parlant amb la gent del meu equip comentant la intervenció. Jo entenc que això és una conversa privada i no sé quin valor té (...)

(Manuel Marchena) El lletrat li pregunta si és una frase emesa per vostè.

(Agent) No ho puc negar, no entenc quin valor té per al procediment, però bé; més que res per ubicar-la al context. Són 10 minuts després d'acabar la intervenció. Estem en un moment d'alliberament de tensió, d'estrès. Que igual que va sortir això a les converses, podia sortir una altra cosa."

 

 

El mateix responsable del dispositiu ha assumit també haver dit la frase de la costella, però s'ha defensat dient que en la intervenció no li consta que hi hagués "cap lesionat". De fet, ha considerat que l'operatiu era "difícil de criticar":

(Van den Eynde) vostè o algú va dir que si a un ciutadà 'no li havien trencat una costella, poc li faltava'.

(Guàrdia Civil W46978K) Sí, assumeixo aquesta... Com podia haver dit qualsevol altra cosa però també dic que 17 mesos després a mi no em consta que en aquesta intervenció s'hi ha produït no em consta. Cap lesionat. Va ser una intervenció difícil de criticar.

(Van den Eynde) Recorda també si es va referir als ciutadans amb els quals havia tingut això com "fills de puta".

(Guàrdia Civil W46978K) També surt. No ho negaré. Ha d'entendre que després del que acabàvem de suportar, del dia que portàvem, amb la calor, la tensió l'allibera com li surt o pot.

 

Aquestes són les imatges de la intervenció policial a Sant Martí Sesgueioles:

 

 

Agents que admeten haver fet servir les porres

En la sessió d'aquest dijous a la tarda al Suprem, la 27a del judici, alguns testimonis han declarat que no van fer servir les porres. "Jo no les vaig fer servir" o "No ho vaig veure", en referència a companys seus, han estat les respostes més recurrents. Alguns, però, ho han admès. El primer, el guàrdia civil cap de l'operatiu a l'IES Quercus de Sant Joan de Vilatorrada, amb el TIP G61262V:

"Sí [vam fer servir defenses] per evitar les agressions, separar-nos d'ells i crear un espai de seguretat."

Un punt en què ha coincidit el sergent amb TIP U93494I, que va intervenir a l'Escola Castell de Dosrius:

"Es va fer ús de les defenses per contenir la massa i empènyer-la. (...) Cap dels meus components va fer un cop a cap ciutadà."

També el guàrdia civil I50070J, que va intervenir en el mateix col·legi de Dosrius, ha reconegut va fer servir la defensa "per repel·lir els cops, només per això".

El cap de l'operatiu a Sant Martí Sesgueioles ha explicat que, en la intervenció, només ell va fer ús de la defensa i ha precisat que va ser "sense impacte":

"Era per empènyer la gent, a zones toves, és per empènyer. "

 

"Clavar no és la paraula més adequada, sempre és la mínima indispensable per aconseguir el fi. Es posa la defensa, s'empeny quan hi ha contacte. No s'impacta. La prova és que me l'agafaven i havia d'estirar per recuperar-la."

I encara un altre testimoni n'ha parlat, el guàrdia civil amb TIP R67502P, cap de l'operatiu de l'1-O al Pavelló Firal de Sant Carles de la Ràpita, que ha argumentat que, si hi ha haver cops al cap, va ser per com estaven col·locats els concentrats:

"L'ús de la defensa està legitimitat quan s'agredeixen les forces de seguretat. Van llançar pedres i hi ha una legislació que protegeix l'ús de la força. El mitjà menys lesiu és la defensa. El tema dels cops al cap, caldrà veure també com estaven col·locats. Molts no estaven precisament drets, en una postura esvelta. Estaven ajupits, donant cops, i si jo poso el cap davant de la defensa... no dic expressament."

Aquesta és la crònica de l'1-O a Sant Carles de la Ràpita:


I aquest, el vídeo que va distribuir el Ministeri de l'Interior per argumentar que els agents van utilitzar la força per respondre a agressions:

 

La llista d'escoles on havien d'anar

El testimoni de Sant Martí Sesgueioles ha explicat, en resposta a l'advocat Àlex Solà, que els seus superiors li van lliurar un itinerari de les escoles on podrien intervenir. És una dels agents que ha parlat més clar sobre el tema:

"Venia designat. Teníem un llistat possible de centres per intervenir i vam seguir un ordre. Teníem 5 o 6 punts de votació."

Ha afegit que la llista li va ser lliurada el dia 30 en una reunió a la comandància de Sant Andreu de la Barca. L'itinerari el va marcar l'Agrupació Rural de Seguretat i un membre d'aquest àmbit els acompanyava i donava la indicació del moment en què havien d'intervenir. En el cas d'aquest testimoni, finalment només van actuar a Sant Martí Sesgueioles. No els van donar explicacions de per què.

El cap de l'operatiu policial al Pavelló Firal de Sant Carles de la Ràpita ha manifestat que els van informar del lloc on havien d'anar "uns minuts abans".

 

ARXIVAT A:
Judici procés
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut