L'obra efímera es va exposar per primera vegada el 2014 a Alemanya (David Zorrakino / Europa Press)

Un cor gegant i efímer obra de Jaume Plensa omple la façana de l'Hospital Clínic

"El cor secret" és un inflable fet amb teixits sintètics i pintat a mà que fa 13 metres d'alt i pesa 150 quilos

RedaccióActualitzat

Un cor gegant omple l'entrada de la Facultat de Medicina de l'Hospital Clínic de Barcelona. Es tracta d'"El cor secret", una obra de l'escultor Jaume Plensa instal·lada amb motiu del dia mundial d'aquest òrgan i que es podrà veure fins dilluns 2 d'octubre.

Amb teixits sintètics i pintat a mà, aquest inflable de 13 metres d'alt, 9,5 d'amplada i un pes de 150 quilos vol promoure la prevenció en les malalties cardiovasculars. De fet, segons Plensa, l'obra busca el "màxim realisme", per això va pintar-la seguint les formes i els colors dels tractats d'anatomia.

A més, la tria de la ubicació no és casual. El cor ocupa tot el porxo de l'emblemàtic edifici d'aquesta facultat i "les columnes recreen les costelles que envolten aquest òrgan".

Jaume Plensa davant la façana de la Facultat de Medicina de la UB de Barcelona (ACN)

Vincle entre l'art i la medicina

L'obra es va exposar per primera vegada el 2014 a la fàbrica de gas d'Augsburg-Oberhausen, a Alemanya. L'artista català ha explicat que es va enamorar de la forma del cor exposat i del que recrea en l'inconscient humà un òrgan "que simbolitza l'ànima" com cap. I ha afegit que a més, "és un metrònom interior que marca l'estat d'ànim".

En aquest sentit, el director general de l'Hospital Clínic, Josep Maria Campistol, ha assegurat que ell i Plensa tenien la intenció d'instal·lar "El cor secret" des de fa cinc anys, però la pandèmia va endarrerir el projecte.
 

Més de 3.000 pacients a l'any

En la inauguració també ha parlat la cap del Servei de Cardiologia del Clínic, Anna Garcia, que ha volgut reivindicar la importància de la docència i la investigació en la lluita contra les malalties cardiovasculars.

De fet, cada any, l'hospital ingressa més de 3.000 persones per causes relacionades amb aquest òrgan, n'atén més de 25.000 a les consultes i fa entorn de 900 cirurgies cardíaques.

L'escultura vol recordar la importància dels hàbits saludables en la prevenció de les malalties cardiovasculars (David Zorrakino / Europa Press)

En la mateixa línia, el conseller de Salut, Manel Balcells, ha fet valdre que l'enorme instal·lació permet enviat un missatge clar sobre la salut cardiovascular i la importància "de la prevenció".

Balcells ha insistit en la necessitat que la població "cuidi" el cor amb hàbits saludables, activitat física i evitant addiccions com el tabaquisme o les situacions d'estrès.

L'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha defensat que "des de la ciutat s'estan fent esforços" per promoure l'activitat saludable "amb més zones verdes, més zones on fer esport i amb una xarxa de mercats municipals" que promouen una bona alimentació.

 

 

ARXIVAT A:
Salut
Anar al contingut