Últim dilluns de campanya marcat per l'enquesta del CIS

Aquest dilluns és l'últim per publicar enquestes abans de les eleccions de diumenge

Actualitzat

Quan falten sis dies per a les eleccions,  l'última enquesta del CIS abans dels comicis dona per guanyador el PSC. Els socialistes aconseguirien entre el 29 i el 33% dels vots, a més de 10 punts de Junts, a qui auguren un empat tècnic amb ERC, que recula respecte a l'enquesta del mes passat.

Justament Salvador Illa ha arrencat la segona setmana de campanya posant en dubte que l'independentisme vulgui revalidar la majoria i ha obert la porta a un nou tripartit amb Esquerra i els Comuns.

Una opció que aquests últims avalen. La candidata dels Comuns, Jéssica Albiach, insisteix que --tot i les discrepàncies amb el PSC-- la seva formació és l'única que s'hi ha posicionat clarament a favor.

Esquerra, en canvi, ha evitat parlar de pactes i s'ha centrat en les seves propostes. Per Pere Aragonès, un possible acord només passa per un referèndum, finançament singular i enfortir l'estat del benestar i el català. I critica que es parli més de com formar govern que no de projectes.

Pel que fa a la CUP, el PSC és la línia vermella. En una entrevista a "Els matins", la candidata, Laia Estrada, ha negat qualsevol opció de govern en què hi hagi Salvador Illa.

Pel que fa als de Carles Puigdemont, han presentat la seva proposta per transformar l'administració i fer-la més propera al ciutadà generant confiança i acabant amb l'excés de burocratització.

Puigdemont creu que cal un canvi cultural i vol acostar-la al model europeu de països com Bèlgica o França. Els canvis passarien, entre d'altres, per dissenyar una digitalització real i efectiva que no deixi enrere la gent gran i una finestreta única per a tots els tràmits.

A les files del PP, la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha irromput en la campanya del 12M amb un míting a la plaça d'Artós de Barcelona, on ha demanat no dividir el vot i concentrar-lo en Alejandro Fernández. Ayuso ha carregat contra els independentistes i els socialistes.

El candidat de Vox, Ignacio Garriga, que durant aquesta campanya ha equiparat el PSC amb un partit independentista, avui ha centrat les crítiques al PP. Els acusa del mateix perquè diu que els populars també estan disposats a pactar amb ERC i Junts per arribar a La Moncloa.

I Ciutadans, a qui les enquestes no donen representació, fa autocrítica. Carlos Carrizosa assegura que el gran error del partit va ser enviar Inés Arrimadas al Congrés després d'haver guanyat les eleccions el 2017.


Aliança Catalana i Alhora: dos extraparlamentaris que volen estrenar-se

Una de les incògnites d'aquestes eleccions és com afectarà el bloc independentista el fet que es presentin altres forces extraparlamentàries també independentistes.

Els experts creuen que això pot dispersar el vot i fer que perdin la majoria que han tingut al Parlament en l'última dècada. Entre les forces que aspiren a fer-se un forat a la cambra catalana n'hi ha dues de signes ben diferents: Alhora i l'extrema dreta d'Aliança Catalana.

ARXIVAT A:
JuntsCsVoxEleccions Parlament Catalunya 2024
Anar al contingut