Imatge d'arxiu de Xavier Trias (ACN)

Trias irromp en el debat per a la investidura acusant el PSOE d'estar al darrere del 23F

Les paraules de l'exalcalde han aixecat polseguera i els socialistes li demanen que rectifiqui

RedaccióActualitzat

L'exalcalde de Barcelona i líder de Junts al consistori, Xavier Trias, ha assegurat aquest dilluns que darrere del cop d'estat del 23 de febrer del 1981 hi havia el PSOE. Ho ha afirmat en una entrevista al programa "Aquí Catalunya", de la Cadena SER, en què ha vinculat l'episodi a una estratègia per frenar el desenvolupament autonòmic.

Trias ha afirmat que "ningú es pot creure que això va ser un cop d'estat del senyor Tejero" i, a continuació, ha afegit que "potser encara hi ha alguns innocents que s'ho creuen, això". Immediatament, se li ha preguntat pel paper que va tenir en tot plegat el rei Joan Carles I, però el líder de Junts a Barcelona ha estat taxatiu:

"Jo crec que els socialistes hi estaven al darrere."

Segons Trias, aquest episodi va servir al partit socialista per frenar el desenvolupament autonòmic: "Es va acabar el 23F, es va canviar el govern, i què és el primer que va fer el Partit Socialista? La Loapa". En referència a la Llei Orgànica d'Harmonització del Procés Autonòmic, aprovada un any després per un pacte entre el PSOE i la UCD. Aquesta norma va generar un ambient de crispació política a Catalunya, ja que es va considerar com un atac a l'autogovern.

Tot i ser conscient que aquestes paraules podien aixecar polseguera, el líder de Junts s'ha reafirmat: "Diran que repapiejo, que estic gran, que dic coses, però és evident."
 

La resposta socialista

Trias ho ha afirmat mentre era preguntat sobre la transició democràtica i el desenvolupament autonòmic de l'estat espanyol i en un moment en què la seva formació i els socialistes estan dialogant sobre una possible investidura de Pedro Sánchez. 

I és que les paraules de l'exalcalde no han agradat a les files socialistes. El líder del PSC, Salvador Illa, a través de la xarxa social X ha demanat a Trias que rectifiqui. Qualifica les declaracions de desafortunades i sense sentit i li recorda que els socialistes sempre han lluitat per la democràcia:


A la roda de premsa posterior a l'executiva del partit, la portaveu del PSC, Elia Tortolero, ha donat suport a les paraules d'Illa i ha insistit que Trias hauria de rectificar: "Són unes declaracions greus i perilloses, estem francament sorpresos i decebuts."

També ha contestat a l'exalcalde el ministre en funcions de la Presidència, Félix Bolaños, de visita a Barcelona. Bolaños ha assegurat que no hi ha "cap base ni històrica ni fàctica" que doni suport a les seves paraules i li ha recordat que "els diputats socialistes van ser ostatges com tots els diputats del Congrés".
 

"No faré d'escolanet del senyor Collboni"

Aquestes afirmacions també arriben en plena negociació de Junts amb el PSC de Jaume Collboni per arribar a acords o inclús a un pacte de govern municipal.   

Trias ha advertit que no ha perdonat Collboni pels seus moviments durant la investidura a l'Ajuntament de Barcelona. Tot i això, ha obert la porta a negociar-hi

"Nosaltres podem quedar-nos com a oposició, responsable però dura, o si ell s'apropa ens asseurem i veure'm el que hem de fer."

Amb tot, ha reiterat que no té intenció d'acabar l'actual mandat i ha insistit que no es veu com a primer tinent d'alcalde, perquè d'aquí a poc temps marxarà: 

"Sempre he dit el mateix, o era alcalde o res. Ni faré d'escolanet del senyor Collboni ni faré en cap dels casos de cap de l'oposició, quan no em presentaré d'aquí a quatre anys, no té cap lògica."

En aquest sentit, la portaveu del PSC, en ser preguntada per si això podia afectar la relació entre Junts i el PSC al consistori, ha remarcat que les paraules de Trias són "a títol personal" i ha insistit a demanar una rectificació.
 

 

ARXIVAT A:
InvestiduraAjuntament de Barcelona
Anar al contingut