El rei del Marroc mesura les seves aparicions en comptagotes i passa bona part de l'any fora del país (MAP / Europa Press)

Tres boxejadors alemanys, responsables de les absències de Mohamed VI, segons The Economist

Fonts de l'entorn del monarca del Marroc apunten que passa bona part de l'any fora del país i que ha donat un gran poder de decisió als germans Azaitar

Redacció / Europa PressActualitzat

Les llargues estades de Mohamed VI fora del Marroc preocupen al país i, sobretot, al Majzén, que és com es coneix el poder a l'ombra que exerceix l'entorn del rei: des de la família fins als serveis secrets o l'alta cúpula militar.

"Anem en un avió sense pilot", resumeix un antic alt càrrec del país en declaracions al setmanari The Economist, que en el seu darrer número publica un extens reportatge sota el títol "El misteri del rei desaparegut del Marroc", amb nombrosos testimonis del seu entorn.

L'article situa la irrupció dels germans Omar, Abubakr i Ottman Azaitar a la seva vida, el 2018, com a punt d'inflexió. Els tres germans, nascuts a Alemanya, però de pares marroquins, haurien esdevingut pràcticament una segona família del rei i tindrien "carta blanca per fer servir el palau com volen", segons una persona de l'entorn reial.

Entre altres testimonis, un altre antic responsable del país apunta que, l'any passat, el monarca va passar uns 200 dies fora del Marroc.

De fet, disposa de dues residències a França, amb una mansió a prop de la Torre Eiffel, i va ser al país durant cinc mesos del 2022, oficialment perquè volia estar més a prop de la seva mare convalescent i que resideix a Neuilly, prop de la capital francesa.

Aquest any ja s'ha passat tres mesos al Gabon, a l'Àfrica central, on té una residència a Pointe Denis.

El monarca era en aquest país quan es va produir a Rabat la cimera bilateral entre Espanya i el Marroc, l'1 i 2 de febrer, motiu pel qual no va rebre Pedro Sánchez. Tampoc no va assistir, per exemple, a un esdeveniment tan rellevant internacionalment parlant com el funeral d'Elisabet II.


Qui són els germans Azaitar?

L'article assegura que Mohamed VI ha demostrat una gran deferència amb aquests tres germans nascuts a Alemanya, particularment amb Abu Azaitar, que és campió d'arts marcials mixtes.

Tots tres acompanyen el rei en molts dels seus viatges, han adquirit habitatges i negocis al regne i solen fer sovint ostentació del seu estatus privilegiat.

La proximitat dels germans Azaitar amb Mohamed VI ha generat una clara preocupació al Majzén, entre altres coses perquè Abú Azaitar té antecedents penals i va estar dos anys a la presó.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Omar Azaitar (@omarazaitar)

"Van donant ordres als ministres", es queixa un cortesà al setmanari, mentre que un empresari acota que "tracten els governadors provincials com si fossin els seus xòfers".

"El rei ha deixat molt clar tots els ministres que poden parlar en nom seu", puntualitza un antic amic del monarca.

També ha sorprès el país les imatges que publica Abu Azaitar amb el monarca, i que disten molt de la imatge que tothom tenia d'un rei envoltat de luxes i assegut en trons daurats.

La influència dels tres germans és tan gran que també decideixen qui rep Mohamed VI, cosa que ha fet que en alguna ocasió alts càrrecs s'hagin trobat amb un cop de porta als nassos.

"Fins i tot demanen a les seves germanes i cosins que se'n vagin", destaca un antic membre del cercle més proper a Palau.


Campanya per desacreditar-los: els comparen amb Rasputín

Davant de l'augment del poder d'aquests tres homes, la cúpula del Marroc s'ha arremangat per intentar neutralitzar la seva influència a través d'articles de la premsa afí que posen en dubte la seva reputació i el seu historial delictiu.

En un d'aquests articles, publicat per Hespress, s'equiparava la seva influència amb la de Rasputín. Tot i això, la campanya no ha fet efecte, tal com explica en article publicat per Le Figaró el periodista Ali Amar, que és director del mitjà digital leDes

De fet, l'entorn del monarca ha atribuït la seva absència durant cinc mesos l'any passat al fet que estava enfadat i no volia que des del Majzén li continuessin donant lliçons sobre la seva vida. "Veu el Majzén com l'enemic", explica un confident.

Les fonts consultades per The Economist indiquen que s'està tornant més irascible a mesura que augmenta el seu aïllament i que parla malament a les poques persones que aconsegueixen veure'l.
 

"Com més gran es fa, més es comporta com un jove"

L'agenda pública del rei és escassa i es limita a les de cites ineludibles com la Festa del Tron, a finals d'agost, o la commemoració de la Marxa Verda, al novembre.

"No està interessat en el poder, l'únic que vol controlar és la seva vida", resumeix un cortesà a The Economist.

L'home també repassa la dura infància de Mohamed VI, marcat de prop pel seu estricte pare Hassan II, i com la seva marxa a l'estranger per continuar estudiant va suposar un alliberament, malgrat el control que el rei llavors intentava controlar-lo enviant-li fins i tot el ministre de l'Interior.

Després d'accedir al tron a la mort del seu pare el 1999, Mohamed VI va imprimir alguns canvis modernitzadors al regne, allunyant-se del seu pare i cessant moltes persones del seu entorn, cosa que li va permetre sufocar una possible 'Primavera Àrab' al Marroc.

Tot i això, aviat va deixar clar que els seus interessos eren més mundans, relacionant-se en particular amb personatges del món musical. "Com més gran es fa, més es comporta com un jove", resumeix a The Economist un amic de la infància.

Sigui com sigui, Mohamed VI és el cap de les forces armades, la màxima autoritat judicial i té la potestat per cessar el Parlament per decret, en un país en què la situació econòmica és delicada. Tot i això, pocs marroquins s'atreveixen encara a parlar d'abdicació.  

ARXIVAT A:
Marroc
Anar al contingut