Pedro Sánchez i el primer ministre marroquí, Aziz Akhannouch (Europa Press/David Zorrakino)

El rei del Marroc, Mohamed VI, no rebrà Pedro Sánchez durant la cimera bilateral a Rabat

Sánchez i el monarca han parlat telefònicament i Mohamed VI, que és fora del país, l'ha instat a veure's en una pròxima visita

RedaccióActualitzat

Mohamed VI, rei del Marroc, finalment no rebrà el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, durant la visita que fa a Rabat per la cimera bilateral que es fa entre dimecres i dijous.

Segons ha informat La Moncloa, Sánchez i el monarca han parlat telefònicament i Mohamed VI l'ha instat a veure's en persona en una pròxima visita oficial a Rabat, que el president espanyol ja ha acceptat. Segons fonts espanyoles, el rei és fora del país

L'agència oficial marroquina MAP diu que el monarca ha demanat a Sánchez que la relació s'enforteixi "a través d'accions concretes" i de "projectes tangibles".

Des del govern espanyol insisteixen que l'objectiu del viatge és la reunió d'alt nivell amb el govern marroquí, encapçalat pel primer ministre, Aziz Akhannouch.

S'han esforçat a minimitzar el fet que Mohamed VI no hi fos, una absència molt criticada pel PP des de Madrid.

El ministre d'Exteriors ha comparegut dues vegades davant de la premsa per posar en relleu que la cimera entre governs és excepcional i per remarcar la bona relació amb el monarca alauita.

També ha ressaltat que s'ha reduït notablement la immigració irregular a les fronteres entre Ceuta i Melilla i que s'abordarà l'obertura de les duanes comercials de les ciutats autònomes.
 

Trobada amb Mohamed VI l'any passat

Sánchez i Akhannouch es van trobar l'abril passat i van parlar del pla d'autonomia marroquina per al Sàhara. Sánchez va declarar que aquesta solució li semblava "la base més seriosa, creïble i realista" per resoldre el conflicte.

Aleshores, el rei sí que va rebre el president del govern espanyol i part de la delegació que l'acompanyava. Els va convidar a l'iftar, un sopar amb el qual els musulmans trenquen el dejuni. També hi havia el príncep hereu, Moulay Hassan, i el germà del monarca, Moulay Rachid.

L'any passat, a l'abril, el rei del Marroc sí que va rebre Pedro Sánchez (Europa Press/Moncloa)

A partir d'aquella trobada, es va fer una declaració conjunta que ha funcionat com a full de ruta de la cooperació en els darrers mesos i que aquests dies es vol avaluar.

 

Una vintena d'acords bilaterals

Espanya i el Marroc fan la cimera de Rabat amb l'objectiu d'enfortir les relacions, després de les tensions pels assalts de la tanca de Ceuta i Melilla i les crisis diplomàtiques pel Sàhara.

Els dos països es van acostar a partir del gir de Pedro Sánchez en què va cedir a les pretensions marroquines d'establir una autonomia al Sàhara Occidental a canvi de més control dels moviments migratoris.

Un gir que es vol materialitzar en aquesta reunió d'alt nivell que feia 8 anys que no es convocava, i on s'espera que es firmaran una vintena d'acords bilaterals. La delegació espanyola està encapçalada per Pedro Sánchez, flanquejat per 12 ministres, tots del PSOE.
 

L'agenda de la trobada

L'agenda d'aquest dimecres ha inclòs una trobada amb el primer ministre marroquí, Aziz Akhannouch. S'ha fet al mateix aeroport internacional Mohammed V de Rabat.

Sánchez també ha intervingut a la cloenda del Fòrum Empresarial Espanya-Marroc.

La 12a reunió d'alt nivell hispanomarroquina arriba pocs dies després que el Parlament Europeu hagi aprovat una resolució, amb els vots en contra del PSOE, en què es condemna el retrocés dels drets humans al Marroc.

 

ARXIVAT A:
Pedro SánchezMarrocSàhara Occidental
Anar al contingut