Estocolm

S'entreguen els premis Nobel, coincidint amb l'aniversari de la mort del seu fundador

Coincidint amb el dia de la mort del químic suec Alfred Nobel, el 10 de desembre, aquest dilluns s'han entregat a Oslo i Estocolm els prestigiosos guardons europeus. Els primers en rebre'l, a la ciutat d'Oslo, han estat l'exvicepresident nord-americà Al-Gore i al Grup Intergovernamental sobre el Canvi Climàtic de l'ONU, a qui s'ha concedit de forma conjunta el Nobel de la Pau. Més tard, a la capital sueca, s'han entregat els Nobel de Medicina, Física, Química, Economia i Literatura. En aquesta edició, però, no hi han estat presents dos dels guanyadors: l'escriptora britànica Doris Lessing, de 88 anys, i l'economista Leonid Hurwicz, que, als 90 anys, és el guardonat de més edat en la història dels premis.

Actualitzat

L'exvicepresident dels Estats Units, Al Gore, juntament amb el Grup Intergovernamental sobre el Canvi Climàtic (IPCC) de l'ONU i el seu president, l'indi Rajendra Pachauri, han estat els primers de recollir un dels prestigiosos guardons de l'Acadèmia Sueca, el premi Nobel de la Pau. En la seva argumentació per concedir-los el premi, el Comitè Nobel va destacar els esforços dels guardonats per "construir i divulgar un major coneixement sobre el canvi climàtic causat per l'home i per fixar la base de les mesures que són necessàries per contrarestar aquest canvi". I en el seu discurs de lliurament, Gore ha apuntat cap als dos grans responsables de l'escalfament del planeta, els Estats Units i la Xina, dels quals ha dit que "hauran de fer més esforços o hauran de passar comptes amb la història per no haver actuat".

L'Acadèmia Sueca ha concedit el premi Nobel de Literatura 2007 a l'escriptora britànica Doris Lessing. La novel·lista, de 88 anys, va ser guardonada amb el Premi Internacional Catalunya l'any 1999, i amb el Príncep d'Astúries el 2001. La seva carrera està marcada per l'experiència vital a l'Àfrica, on va viure de petita, i la defensa que ha fet de la independència de la dona. La seva obra més coneguda és "El quadern daurat", publicada el 1962 i per la qual va obtenir el premi Médicis de França a la millor novel·la estrangera.

Per la seva part, els nord-americans Leonid Hurwicz, Eric Maskin i Roger Myerson han rebut el premi Nobel d'Economia per haver fixat les bases de la teoria del disseny dels mecanismes en els mercats, és a dir, per haver distingit els mercats que funcionen bé dels que ho fan malament. Segons la institució sueca aquesta teoria té un paper central en moltes àrees econòmiques i de la ciència política.

D'altra banda, Gerhard Ertl és el nou Nobel de Química. L'alemany ha destacat pels seus estudis de processos químics sobre superfícies sòlides. Amb la seva feina, Ertl, de 71 anys i professor del Departament de Física i Química a l'Institut Fritz Haber de Berlín, ha ajudat a conèixer qüestions tan diverses com el perquè de la destrucció de la capa d'ozó, el perquè de l'oxidació de l'acer, com funcionen les piles de combustible o els catalitzadors dels automòbils.

Finalment, el científic francès Albert Fert i l'alemany Peter Grünberg han guanyat el premi Nobel de Física. La Reial Acadèmia de les Ciències de Suècia ha decidit distingir els dos científics amb el Nobel per haver descobert la magnetoresistència gegant, que ha servit per extreure dades sobre els discos durs dels ordinadors.

La capital noruega ha estat l'escenari, com és tradicional, del lliurament del Nobel de la Pau, coincidint amb l'aniversari de la mort del seu fundador, Alfred Nobel. És l'únic dels premis Nobel que no es lliura a Estocolm, ja que la resta de premis Nobel es recullen a la capital sueca. Tots els Nobel estan dotats amb 10 milions de corones sueques, 1,1 milions d'euros.

Anar al contingut