Segon cas lleu de coronavirus a Catalunya: un noi de 22 anys que ha estat a Itàlia

Sanitat dobla l'atenció telefònica del 061, davant de la preocupació generada, i assegura que el sistema "està absolutament preparat" per fer-hi front

RedaccióActualitzat

Un noi de 22 anys que ha estat a Itàlia ha donat positiu en la prova del coronavirus i està lleu, segons ha informat el Departament de Salut. Es converteix, doncs, amb la segona persona amb Covid-19 a Catalunya. A Espanya hi ha deu casos confirmats, deixant de banda dos més que ja s'han donat d'alta.

El noi havia estat a la zona de Milà entre els dies 22 i 25 i ahir va anar a urgències amb mal de coll i amb una febre baixa, de 37 i mig. Com que presentava problemes respiratoris lleus, se li va fer la prova, que va donar positiu.

En una compareixença davant dels mitjans de comunicació, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha destacat que el jove ha estat a Itàlia i la transmissió hauria estat allà:

 

"És un cas importat. No hi ha transmissió local, no es transmet al nostre país."

 

Des de Salut admeten que els pròxims dies podem tenir un "cert degoteig de casos, però que no han de preocupar-nos mentre siguin casos importats".

 

El secretari de Salut Pública, Joan Guix, la consellera Alba Vergés i la secretària del departament, Laura Pelay (ACN/Elisenda Rosanas)

 

Igualment, la consellera ha insistit que Catalunya està preparada per fer front en aquesta situació:

"El nostre sistema de salut de Catalunya està preparat per tractar qualsevol cas aplicant els protocols, que estan vius i els anem modificant."

 

Els dos casos detectats a Catalunya estan al Clínic (EFE/Quique Garcia)

 

Evolució positiva del primer cas

El primer cas a Catalunya el vam conèixer aquest dimarts a primera hora de la tarda. Es tracta d'una dona de 36 anys, italiana resident a Barcelona, que la setmana passada va estar al seu país i que també s'ha qualificat com un cas lleu.

El director de Salut Pública ha informat que està evolucionant "perfectament bé" i que d'aquesta pacient hi ha 33 contactes identificats, que s'estan analitzant.

També s'estan analitzant contactes possibles d'aquest segon positiu.

 

Joan Guix ha volgut enviar un missatge de tranquil·litat a l'opinió pública, amb un sistema d'actuació reforçat:

"Estem fent un desplegament important. No per la gravetat de la malaltia, sinó que es busca intentar eliminar el virus perquè no quedi a l'entorn. El nou protocol augmenta la fiabilitat. Hi ha menys possibilitat que ningú s'escapi. Suposa càrrega per al laboratori."

 

Assumpta Ricart, del Servei Català de Salut, també ha informat que estan garantint que el personal sanitari "tingui els equipaments necessaris" i que hi ha una compra addicional en marxa.

El personal del 061 Catsalut Respon s'ha doblat amb els primers casos a Catalunya del nou coronavirus (CCMA)

 

També ha recordat els consells de prevenció, com els de la grip estacional, sobretot rentar-se les mans sovint i mantenir distància amb la gent que presenti símptomes. En cas de dubte, cal trucar al 061. L'ús de mascaretes de protecció "no té sentit al carrer".

 

Viatges a Itàlia

La consellera Alba Vergés també s'ha referit a la preocupació de les persones que fa poc han estat al nord d'Itàlia:

"Les inquietuds que anem rebent de la ciutadania és de gent que han estat al nord d'Itàlia. Aquestes persones han de saber que no han d'anar enlloc a fer analítiques si es troben bé. Si es troben malament, i si compleixen els requisits que marca el protocol, se'ls farà la prova."

 

I explícitament ha parlat dels viatges de fi de curs que hi hagi previstos a Itàlia:

"Qualsevol viatge, excepte a les quatre regions de risc, es pot fer tranquil·lament. No hi ha cap prohibició. S'aconsella ajornar-lo en les zones de risc."

ARXIVAT A:
Coronavirus
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut