Exterior de l'Hospital de la Plana, a Vila-real
Exterior de l'Hospital de la Plana, a Vila-real (Wikimedia Commons / Vilfacio)

Coronavirus: 13 positius a Espanya, 2 ja amb l'alta

RedaccióActualitzat

S'eleven a tretze els casos de coronavirus a Espanya, 11 d'actius. L'últim ha estat comunicat aquest dimecres al vespre a l'illa canaria de La Gomera. 

Es tracta d'una veïna del municipi de Valle Gran Rey que, segons ha indicat l'executiu canari, va ser a Itàlia entre el 4 i el 8 de febrer. En aquests moments es troba ingressada i en aïllament a l'Hospital General de la Gomera. 

Aquest dimecres al matí s'han confirmat tres nous casos, un a Catalunya, que es tracta del segon cas lleu, el d'un noi de 22 anys que ha estat a Itàlia.

Els altres dos s'han confirmat a Sevilla, un home de 62 anys, i a Madrid, un home que va viatjar a Itàlia. El seu estat de salut és bo. 

Els altres positius són la dona del metge italià de vacances a Tenerife que va donar positiu aquest dilluns i una dona resident a Barcelona, el primer cas a Catalunya, que ha estat qualificat també de cas lleu.

També hi ha dos turistes italians que s'allotjaven a l'hotel d'Adeje, que han donat positiu aquest dimarts. Es tracta de dues persones que formaven part del cercle més proper al metge italià i la seva dona, que aquest dimarts es va confimar que també s'ha encomanat.

 

Vista general de l'hotel d'Adeje on hi ha centenars de persones confinades pel coronavirus
Vista general de l'hotel d'Adeje on hi ha centenars de persones confinades pel coronavirus (EFE/Ramón de la Rocha)

 

700 turistes confinats a l'hotel

Mentrestant, continua l'aïllament dels turistes allotjats a l'hotel del sud de Tenerife on s'estaven els italians que tenen el Covid-19.

En un primer moment es va dir que eren 1.000 les persones confinades a l'hotel, el H10 Costa Adeje Palace, a Adeje, però finalment són unes 700 de 25 nacionalitats diferents.

Segons ha explicat aquest dimarts el president del govern canari, Ángel Víctor Torres, la parella origen del focus va arribar d'Itàlia fa una setmana en un grup de 8 persones, quatre de les quals són les que ja han donat positiu.

Com que no van fer molta vida social a l'hotel, les autoritats sanitàries creuen que no s'ha pogut encomanar gaire gent.

Agents de la Policia Nacional amb mascaretes, aquest dimarts davant de l'hotel H10 Costa Adeje Palace de Tenerife (EFE)


"No hi havia cap altra opció"

Malgrat tot, com a prevenció, han confinat el gruix de turistes a l'hotel i un equip de 10 professionals es dediquen a prendre'ls mostres per analitzar-les.

Ho ha explicat el cap d'Epidemiologia de la conselleria de Salut canària, Domingo Núñez, que ha dit que "no hi havia cap altra opció" a banda d'aïllar l'hotel.

Un centenar de turistes, però, sí que han pogut marxar-ne, perquè van arribar el mateix dilluns, el dia que es va conèixer el primer cas, i no van tenir cap contacte amb el grup d'italians.

Un turista a la finestra de l'hotel (Efe)


Els treballadors no estan confinats

Pel que fa als treballadors, els que han tingut més contacte amb els italians infectats també els estan fent proves, però no estan confinats a l'hotel com els turistes.

Segons el govern canari, molt possiblement se'ls farà un seguiment a casa.

Personal i turistes allotjats a l'hotel H10 Costa Adeje Palace, aquest dimarts concentrats en una zona acotada a l'exterior de l'edifici (EFE)

 

Un pacient de Vila-real, primer cas al País Valencià

Aquest dimarts al vespre s'ha confirmat el primer cas de coronavirus al País Valencià. És un home que ha anat a l'Hospital de la Plana, a Vila-real, amb símptomes compatibles amb la malaltia.

 

 

Les primeres anàlisis han confirmat la presència del virus i Salut Pública ha enviat la mostra al Centre Nacional de Microbiologia per a la confirmació del resultat.

Paral·lelament, la prova realitzada a un pacient de l'Hospital Doctor Peset de València ha donat un resultat negatiu. Encara continuen en estudi tres pacients de l'Hospital General d'Alacant.

 

El primer cas a Madrid

Fonts de la Conselleria de Sanitat de Madrid han explicat que el jove de 24 anys de Madrid va començar a sentir símptomes lleus aquest mateix dimarts i, després de donar positiu, se'l va traslladar a l'Hospital Carlos III.

 

 

Exterior de l'hospital de La Candelaria de Tenerife, on hi ha ingressada la dona que ha donat positiu per coronavirus
Exterior de l'Hospital de La Candelaria de Tenerife, on hi ha ingressada la dona que ha donat positiu per coronavirus (Reuters/Borja Suárez)

 

Les autoritats sanitàries canàries i els responsables institucionals del govern autonòmic, el Cabildo de Tenerife i l'Ajuntament d'Adeje, municipi on s'allotjava la parella, han demanat tranquil·litat a la ciutadania perquè s'han activat els protocols previstos.

Persones amb mascareta, a l'entrada de l'hospital de La Candelaria de Tenerife
Persones amb mascareta, a l'entrada de l'Hospital de La Candelaria de Tenerife (Reuters / Borja Suárez)

El Departament de Sanitat de les Canàries ha activat una línia de telèfon gratuïta (900 112 061) per atendre les consultes de ciutadans sobre mesures de prevenció, possibilitats de contagi i falsos conceptes relacionats amb el virus.

 


Dos casos donats d'alta

Dels deu casos confirmats fins ara de coronavirus, els dos primers ja han estat donats d'alta, de manera que actualment hi ha vuit casos de coronavirus actius a Espanya, que s'han produït en poc més de 24 hores, des de dilluns a la nit fins aquest dimecres.

Un pacient britànic ingressat a l'Hospital Universitari Son Espases de Mallorca va ser el segon cas. L'home va donar positiu per coronavirus, tot i no haver presentat simptomatologia de la malaltia.

ARXIVAT A:
Coronavirus Salut
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut