La millor prevenció, rentar-se les mans (Pixabay)
La millor prevenció, rentar-se les mans (Pixabay)

Les principals recomanacions de l'OMS per evitar el contagi del coronavirus

L'Organització Mundial de la Salut insisteix en una bona higiene de mans i mantenir, almenys, un metre de distància social

Laura GalánActualitzat

El primer cas notificat de coronavirus va ser el 31 de desembre passat a la regió de Wuhan, a la Xina. Des d'aleshores l'Organització Mundial de la Salut, col·labora amb experts, governs i associats per ampliar els coneixements científics sobre aquest brot del nou virus que provoca la malaltia que l'OMS ha anomenat Covid-19.

Per prevenir la propagació de la malaltia i assessorar les persones sobre mesures per protegir la seva salut ha elaborat una sèrie de recomanacions.

La principal és rentar-se les mans amb freqüència amb un desinfectant de mans a base d'alcohol o amb aigua i sabó. D'aquesta manera s'aconsegueix matar el virus si està a les mans.

També es poden adoptar mesures d'higiene respiratòria. En estossegar o esternudar, és recomanable cobrir-se la boca i el nas amb el colze flexionat o amb un mocador de paper. Haurem de llançar el mocador i rentar-nos les mans immediatament. Així evitarem la propagació de gèrmens i virus.

L'OMS recomana un preventiu distanciament social d'almenys un metre de distància entre persones que tinguin símptomes. És el cas de les que esternuden, estosseguen o tenen febre. És una manera d'evitar inhalar el virus si projecta petites gotes que contenen el virus.

Una altra recomanació és evitar tocar-se els ulls, el nas i la boca, per on podem transferir el virus, ja que les mans toquen moltes superfícies que poden estar contaminades.

Si es té febre, tos o dificultat per respirar, s'ha de demanar atenció mèdica a temps. S'ha d'informar de si s'ha viatjat a una zona on s'hagi notificat la presència del Covid-19 o si s'ha tingut contacte amb algú que hi hagi anat i tingui símptomes respiratoris.

 

Si es tenen símptomes respiratoris lleus i no s'ha viatjat a cap zona detectada ni s'ha tingut contacte amb ningú que hi hagi anat, es recomana tenir cura respiratòria i d'higiene de mans i quedar-se a casa fins que es recuperi.

També s'aconsella d'adoptar mesures generals d'higiene quan es visitin mercats d'animals vius, de productes frescos i de productes animals i que s'eviti el consum d'animals crus o poc cuinats.

Des que es va començar a informar del coronavirus hem vist amb freqüència persones amb mascaretes. L'OMS també té unes directrius sobre aquest ús.

Adverteix que l'ús de mascareta no proporciona una protecció suficient si no va acompanyat d'altres mesures de precaució com rentar-se les mans. A més, si la mascareta no es fa servir correctament, no redueix el risc de transmissió.

El secretari de Salut Pública, Joan Guix, s'hi ha referit:

"L'us de mascaretes, a no ser d'una persona que ho requereixi per recomanació clínica, és més il·lusori que no pas real."

No s'ha demostrat que les mascaretes protegeixin les persones que no estan malaltes, però si es fan servir s'ha de fer de manera correcta.

Un nen japonès amb mascareta (Reuters/Athit Perawongmetha)

D'aquesta manera s'ha de col·locar de manera que cobreixi la boca i el nas correctament de manera que no hi hagi espais de separació amb la cara.

En el moment de treure-se-la s'ha de desfer el nus sense tocar la part frontal. Acte seguit s'haurà de rentar les mans.

S'ha de canviar de mascareta quan estigui humida i mai no s'ha de reutilitzar. No es recomanen en cap circumstància les mascaretes de tela.


Farmàcies sense mascaretes

El Col·legi de Farmacèutics de Barcelona ha demanat que s'eviti la compra indiscriminada de màscares "perquè no són necessàries per a les persones sanes."

Diverses farmàcies s'han quedat sense aquest producte per l'alarma creada pel coronavirus.

La responsable del Centre d'Informació del Medicament del Col·legi, Maria Perelló, ha dit que les mascaretes només són útils en persones amb un contacte estret amb possibles casos i en persones amb alguna malaltia prèvia que convertiria una potencial infecció respiratòria en un cas de risc.

"És important evitar la compra indiscriminada de màscares perquè no té sentit en persones sanes i, si s'esgoten, persones en les que sí els que pot ser útil tindran més difícil el seu accés a una màscara."

En aquest sentit, Perelló ha explicat que els gels desinfectants "sí que són útils com a mesura de prevenció", un producte que també s'ha esgotat en moltes farmàcies segons el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona. Però ha recordat que rentar-se amb aigua i sabó és igual d'efectiu.

 

ARXIVAT A:
Coronavirus
Anar al contingut