Barcelona

Recoder sobre el corredor mediterrani: "El tram català el podem tenir tranquil·lament el 2020"

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, ha valorat com a molt "positiva" la decisió de la Comissió Europea de considerar el corredor mediterrani com una infraestructura prioritària i ha destacat especialment el fet que hagi inclòs tot el recorregut sencer, fins a Algesires, i a més de la necessitat que estigui enllestit "molt abans" del termini que marca Europa, que és el 2030. Sobre el traçat de Catalunya, Recoder ha assegurat que la Generalitat fa mesos que hi treballa i que "el podem tenir tranquil·lament el 2020, sense treure la llengua".

RedaccióActualitzat
El conseller ha començat la seva compareixença per valorar la decisió europea assegurant que "el govern espanyol no s'ha pogut estar d'incloure Madrid en aquest corredor", en referència al fet que a Almeria el traçat continuï per l'interior, per Granada i Sevilla, i és que per Recoder hauria estat "massa agosarat" que l'executiu espanyol hagués deixat de banda la capital espanyola i la concepció radial d'Espanya que l'ha caracteritzat sempre. Això, malgrat que, en la seva compareixença, el ministre de Foment espanyol, José Blanco, ha destacat, precisament, el fet que la decisió europea suposa el pas de l'"Espanya radial a l'Espanya en xarxa".

Tot i això, "el corredor hi és i ho hem de celebrar", malgrat que ha recordat que "ha costat sang, suor i llàgrimes" aconseguir una cosa "absolutament lògica i raonable", com és considerar prioritària una infraestructura que concentra gran part de la població de l'Estat, i del percentatge del seu PIB i de les exportacions.

Ara, "continua la batalla"

El conseller de Territori i Sostenibilitat ha afirmat que ara comença un repte per a Catalunya que ha comparat amb l'organització dels Jocs Olímpics de Barcelona, un repte sobre el qual "tindrà molt a dir" el govern espanyol, ja que "és qui decidirà per on es comença". En aquest sentit, i després de recordar que el corredor haurà d'estar enllestit abans del 2030, el conseller ha esperat que s'acabi "molt abans".

"Nosaltres ja tenim feina feta", ha explicat. Recoder ha assegurat que fa ja mesos que la Generalitat treballa en el mapa català del Corredor, que inclou dos punts clau: la connexió ferroviària amb ample europeu del port de Barcelona, i la connexió del port de Barcelona, també d'ample d'europeu, amb Castellbisbal.

Recoder també ha demanat unitat territorial per evitar possibles desacords sobre per on ha de passar el corredor, desacords que segons el titular del departament servirien d'"excusa" al govern espanyol per començar per una altra banda. "Tenim un projecte", ha afegit el conseller, que ha explicat que ja ha presentat en alguns trams al Ministeri de Foment espanyol.


VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut