Mariano Rajoy, aquest migdia, durant la declaració institucional (Reuters)
Mariano Rajoy, aquest migdia, durant la declaració institucional (Reuters)
Madrid

Rajoy: "Avui no és un dia de celebració. Desapareix ETA, però no el dolor causat"

En una declaració institucional, Mariano Rajoy ha dit que "la democràcia espanyola ha vençut ETA"

RedaccióActualitzat

Mariano Rajoy ha dit que "avui no és un dia de celebració" perquè "desapareix ETA, però no el dolor causat". "Avui els protagonistes no poden ser els assassins sinó les víctimes; és una qüestió d'humanitat i de democràcia", ha indicat el president espanyol en una declaració institucional que ha servit de resposta a l'acte solemne sobre la dissolució de l'organització, a la localitat francesa de Cambo-les-Bains.

El cap del govern central ha recordat les 853 persones assassinades per ETA: "Són persones úniques i irrepetibles. A tots els van assassinar de manera injusta i cruel." Ha subratllat que no hi haurà impunitat per als terroristes i que els crims es continuaran investigant, condemnant i jutjant.

Rajoy ha remarcat que "la democràcia espanyola ha vençut ETA", i ha afegit que la història de l'organització armada "és el relat de qui volia instaurar un règim de terror perquè era l'única forma d'aconseguir uns objectius polítics que no podia obtenir de manera democràtica".

"Avui ETA ha reconegut finalment, després de 50 anys, que tota la seva història ha estat un fracàs. No ha aconseguit cap dels objectius polítics que es va marcar en la seva llarga història criminal. Cap. Els terroristes no van aconseguir cap rèdit per matar, tampoc per deixar de fer-ho ja fa alguns anys, i no obtindran tampoc res per anunciar la seva dissolució. Els crims d'ETA es continuaran investigant. Els seus delictes es continuaran jutjant, i en el seu cas, condemnant. I les condemnes es continuaran complint. No hi va haver ni hi haurà impunitat (···) han tardat massa temps a reconèixer la seva derrota."

El ministre Zoido convocarà el Pacte Antiterrorista per analitzar la fi d'ETA

El president espanyol ha anunciat que el ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, convocarà els pròxims dies una reunió del Pacte Antiterrorista per analitzar la situació després de l'anunci que ETA es dissol. Rajoy ha reivindicat la utilitat d'aquest pacte enfront d'ETA perquè ha simbolitzat la unitat de la democràcia contra el terrorisme.

Aquest pacte va néixer l'any 2000 com una eina d'unitat política contra el terrorisme d'ETA, però ha inclòs la lluita contra el terrorisme jihadista des de la seva irrupció a l'estat espanyol. Precisament, les seves últimes reunions han servit per informar i coordinar mesures contra aquest terrorisme, especialment després dels atemptats de Barcelona i Cambrils.

ARXIVAT A:
PPTerrorismeETA
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut