Qui és Ievgueni Prigojin, l'antic xef del Kremlin que ha desafiat Putin

Prigojin, líder del grup de mercenaris Wagner, s'haurà d'exiliar a Bielorússia després d'haver plantat cara a Putin durant hores

RedaccióActualitzat

Han estat 24 hores de tensió com feia dècades que no es vivien a Rússia. Els dos protagonistes: Vladímir Putin i Ievgueni Prigojin.

Però, qui és Ievgueni Prigojin? El líder del Grup Wagner de mercenaris, amb operacions a Ucraïna, ja fa mesos que critica les decisions del Ministeri de Defensa rus.

De fet, fa només un mes i mig treia foc pels queixals i, plantat davant de 30 cadàvers dels seus mercenaris, culpava el ministre de Defensa i el cap de l'Estat Major russos de la seva mort, de no donar-li munició i del problema al front.

El fet era una confirmació més que alguna cosa no anava bé entre l'exèrcit i Wagner, que, de lluitar units en l'ocupació, havien passat a l'animadversió manifesta i a competir pels recursos en una situació cada cop més tensa i volàtil.

L'energètic Prigojin no parava d'insultar i denigrar els alts militars russos, mai Putin, i aquest, per alguna raó, l'hi permetia tot. Fa un mes, Wagner va aconseguir finalment conquistar Bakhmut, i a continuació el Kremlin va intentar posar la milícia sota el seu control, però Prigojin s'hi va negar. 

El Grup Wagner, una multinacional amb seu a Sant Petersburg

Però la relació entre Putin i Prigojin ve de lluny.   

Als anys 2000, a Prigojin se'l coneixia com "el xef de Putin". Van créixer plegats a Sant Petersburg i ell va començar a fer fortuna amb restaurants i portant els càterings del Kremlin. Aquest antic condemnat a presó va fer un imperi a l'ombra dels jocs de poder del president, que li era molt útil, especialment la zona grisa en què es movien els seus mercenaris. 

Fins aquest dissabte, la policia rodejava la flamant seu de Wagner a Sant Petersburg, símbol del poder que ha acumulat aquesta multinacional, que es va convertir en un braç executor de la política exterior russa, amb un llarg historial de violacions dels drets humans.

interessos econòmics en múltiples països i mercenaris en almenys set, l'est d'Ucraïna, Síria, Líbia, Moçambic, el Sudan, la República Centreafricana i Mali; en aquests dos, a més, tutela els governs que van expulsar les tropes franceses. Per tant, el desenllaç de la rebel·lió a Rússia, amb Prigojin exiliat a Bielorússia, pot tenir conseqüències geopolítiques arreu.

 

 

 

ARXIVAT A:
Vladímir PutinUcraïnaRússia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut