Ievgueni Prigojin, fins ara cap del grup Wagner, abandona la seu del grup a Rostov aquest dissabte a la nit
Ievgueni Prigojin, fins ara cap del grup Wagner, abandona la seu del grup a Rostov aquest dissabte a la nit (Reuters / Aleksandr Ermotxeko)
Rússia

24 hores d'embat a Putin: Prigojin fa marxa enrere i s'exilia a Bielorússia

La cronologia d'un enfrontament que ha posat en qüestió el lideratge de Putin

M. Josep MoyaActualitzat

Han estat menys de 24 hores, però l'avenç de les tropes dels mercenaris amotinats del Grup Wagner en direcció a Moscou ha fet que els ulls de tot el món es giressin cap a Rússia i, per unes hores, es qüestionés el lideratge de Vladímir Putin.

L'embat de Ievgueni Prigojin a Vladímir Putin va començar divendres amb amenaces de marxar amb 25.000 homes cap a Moscou i ha acabat dissabte amb l'anunci que la marxa es dissol i que Prigojin es refugiarà, en un exili pactat, a Bielorússia. Aquest ha estat l'anunci de la rendició:

"Ha arribat el moment que es pot vessar sang. Per això, assumint la responsabilitat que es vessi sang russa per una de les parts, les nostres columnes fan mitja volta i retornem a les bases d'acord amb el pla", anunciava Prigojin aquest dissabte passades les set de la tarda. 


La cronologia dels fets que han fet trontollar el poder rus

Les dures crítiques a la cúpula militar del Kremlin del fins avui líder del Grup Wagner van començar fa setmanes. Prigojin no s'ha estat de criticar la gestió que ha fet el ministre de Defensa de la guerra a Ucraïna. 

En una escalada en la tensió entre dos bàndols que, sobre el paper, n'eren només un, divendres Prigojin va publicar un vídeo on assegurava que els arguments de Putin per justificar la invasió d'Ucraïna són tot mentides.

Moscou reacciona a aquestes declaracions i obre un cas penal contra Prigojin, acusant-lo "d'alta traïció". Sense esmentar-lo directament, Putin parla de "rebel·lió armada" i assegura que les forces armades faran el que calgui per defensar Rússia.

A primera hora de dissabte, Prigojin anuncia que els seus homes han travessat la frontera i han entrat en territori rus. Segons diversos analistes, uns 25.000 homes avancen en direcció a Moscou

Poc temps després, a les 7.30 (hora de Moscou), en una gravació d'àudio, Prigojin situa les tropes de Wagner a Rostov; diu que han pres la ciutat sense trobar cap oposició:

"Estem a l'Estat Major. 7.30 hora de Moscou, controlem les instal·lacions militars de Rostov, inclòs l'aeròdrom."

El governador de la regió demana als residents que mantinguin la calma i que no surtin de casa. Amb aquesta petició confirma de forma implícita que Wagner té el control de Rostov. Controlat Rostov, les columnes militars avancen amb rapidesa en direcció a Moscou.

El ministre de Defensa rus demana als mercenaris de Wagner que abandonin la marxa. Els diu que han estat "enganyats i arrossegats per Prigojin a una aventura criminal".

Però l'avenç no s'atura i comencen els rumors que Vladímir Putin podria haver abandonat el Kremlin i viatjat amb el seu avió en destinació a Sant Petersburg. El Kremlin s'afanya a desmentir-ho.

Els líders internacionals observen inquiets els moviments de tropes a Rússia. El president nord-americà, Joe Biden, parla amb el president francès, Emmanuel Macron; el canceller alemany, Olaf Scholz, i el primer ministre del Regne Unit, Rishi Sunak, i refermen el seu suport a Ucraïna.

Mentrestant, el president ucraïnès diu que la situació a Rússia mostra que el país està en un "caos complet" i aprofita per demanar més armes a Occident i per atacar Putin: "Com més temps s'estiguin les teves tropes en terra ucraïnesa, més devastació portaran a Rússia. Com més temps s'estigui aquesta persona al Kremlin, més desastres hi haurà."

Un treballador desmunta els cartells de reclutament de soldats per a Wagner a Sant Petersburg
Un treballador desmunta els cartells de reclutament de soldats per a Wagner a Sant Petersburg (Reuters / Anton Vaganov)


Però alguna cosa ha canviat en les hores posteriors. Putin també tenia converses amb els seus aliats més propers per intentar posar fi a la revolta de les tropes de Wagner. I troba el seu interlocutor perfecte en el president bielorús, Aleksandr Lukaixenko, que exerceix de mediador amb Prigojin. 

Passades les vuit del vespre (hora de Moscou), Prigojin anuncia en un comunicat a Telegram que les seves tropes s'aturen i tornen a les bases per evitar "un vessament de sang". Els soldats de Wagner eren a uns 200 km de Moscou

Un home sosté un cartell de suport a Vladímir Putin davant l'edifici del Kremlin
Un home sosté un cartell de suport a Vladímir Putin davant l'edifici del Kremlin (Reuters/ Maxim Shemetov)

El president bielorús ha aconseguit convèncer Prigojin. Segons el Kremlin, Lukaixenko i Prigojin es coneixen des de fa més de 20 anys. Més tard, el govern rus ha confirmat el paper del president bielorús com a mediador en el conflicte: "Putin li agraeix la feina que ha fet."

Ievgueni Prigojin es rendeix i envia les seves tropes cap a les bases. A canvi, ell podrà marxar a Bielorússia i es retiren els càrrecs penals contra tots els membres de Wagner. A més, el Ministeri de Defensa rus anuncia que els soldats de Prigojin que no hagin participat en la revolta seran contractats per l'exèrcit rus.

L'amenaça de Wagner es desmunta com un castell de cartes. Les unitats armades es repleguen cap a les basses permanents del grup a Rostov. En les hores vinents, potser sortiran a la llum nous detalls de les condicions del tracte propiciat per Lukaixenko.

I en un altre punt allunyat de Moscou, el líder txetxè Ramzán Kadírov veu com Putin ja no necessita el seu ajut per "conservar la unitat de Rússia i defensar l'Estat".

Tancs del grup paramilitar Wagner retonen a la base de la ciutat de Rostov Reuters
Tancs del grup paramilitar Wagner retornen a la base de la ciutat de Rostov (Reuters)
ARXIVAT A:
Vladímir PutinUcraïnaRússia
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut