Conductors fent cua per aprofitar les últimes hores de la bonificació de 20 cèntims per litre de gasolina o gasoil
Conductors fent cua per aprofitar les últimes hores de la bonificació de 20 cèntims per litre de gasolina o gasoil

Què podem fer per estalviar gasolina ara que s'ha acabat la bonificació

L'estat del motor i els pneumàtics i el tipus de conducció són alguns dels factors que fan que el vehicle consumeixi més

RedaccióActualitzat

Aquest 31 de desembre de 2022 ha estat l'últim dia per omplir el dipòsit i aprofitar el descompte generalitzat de 20 cèntims per cada litre de gasolina o gasoil que s'aplica des de l'1 d'abril. 

El Consell de Ministres va aprovar dimarts un nou paquet de mesures anticrisi que no inclou mantenir el descompte que s'aplicava als carburants. Només es prorroga la bonificació per als transportistes professionals per carretera, que rebran un abonament al final de cada mes. L'ajuda la gestionarà directament el Ministeri de Transports. 

Els usuaris que facin servir el vehicle particular per desplaçar-se aquest 2023 ja han de pagar l'import complet de la gasolina o el gasoil quan omplin el dipòsit. 

Us suggerim a continuació alguns consells i trucs en la conducció que permeten estalviar combustible i espaiar les visites a la benzinera:

- No omplir el dipòsit al 100%: com més ple de combustible estigui un vehicle, més pesarà. I, per tant, necessitarà més energia per desplaçar-se. Un dels mites relacionats amb posar gasolina diu que, si pressiones el gallet del sortidor de forma intermitent, entra més gasolina al dipòsit que si es prem de forma contínua. Com diem, es tracta d'un mite i la quantitat de gasolina que hi entra és exactament la mateixa, és a dir, la que hem pagat. Trigarem bastant més a omplir el dipòsit, això sí, i podem acabar amb una tendinitis.

- Vigilar la velocitat: una de les millors formes de fer un ús eficient del carburant és mantenir una velocitat constant del vehicle, sense grans accelerades ni frenades brusques. Si el cotxe disposa d'un limitador de velocitat, és recomanable fer-lo servir i evitar les grans frenades i trepitjar el pedal de l'accelerador sense control. 

Imatge d'una senyal de limitació de velocitat a 80
Imatge d'un senyal de limitació de velocitat a 80 (ACN)

- Neteja eficient dels injectors i altres components interns del vehicle: mantenir en bon estat i nets els components del motor ajuda a reduir fins en un 30% el consum de combustible. Al mercat hi ha productes dissenyats per netejar els injectors i millorar així el flux de gasolina o dièsel i, de retruc, augmentar el rendiment del vehicle. Els productes que ajuden a netejar l'acumulació de carbonissa i mitiguen l'emissió de fums i gasos contaminants són aliats del medi ambient i també de la nostra butxaca. 

- Conduir amb la marxa adequada: una conducció a moltes revolucions crema més combustible i el mateix passa si es condueix amb una marxa inferior a la requerida per la velocitat, ja que l'injector estarà més obert del que és necessari i passarà més gasolina al motor.

- Aprofitar el fre del motor ajuda a estalviar: aixecar el peu de l'accelerador i reduir les marxes quan ens acostem a un semàfor i hem de frenar el vehicle és més recomanable que posar el punt mort i frenar gradualment. Com més trepitgem el pedal del fre, més carburant consumim.

A més de reduir el consum de carburant, aquests consells de conducció allargaran la vida útil de l'embragatge i dels frens.

- Ús responsable de l'aire condicionat: a l'estiu es recomana abaixar les finestres i no posar l'aire condicionat si se circula a menys de 80 km/h. Si se supera aquesta velocitat, surt més a compte refrigerar el vehicle. L'aire condicionat és el responsable d'un increment d'entre el 6% i 15 % del consum de carburant.

Els pneumàtics amb la pressió baixa disparen el consum de carburant
Els pneumàtics amb la pressió baixa disparen el consum de carburant (EFE)

- Vigilar la pressió dels pneumàtics: el bon estat de les rodes influeix no només en la seguretat de la conducció sinó també en el consum de gasolina. Si els pneumàtics no tenen la pressió idònia per a la càrrega que porta el vehicle i que recomana el fabricant o si la banda de rodament està molt desgastada, augmenta la superfície de fregament a l'asfalt i, per tant, el vehicle necessitarà més potència i combustible per desplaçar-se. Es calcula que uns pneumàtics amb la pressió baixa disparen un 6% el consum de carburant.

- No portar pes innecessari: reduir l'equipatge i la càrrega és una bona manera d'estalviar perquè com més pes tingui el vehicle, més consumeix.

Cues a l'AP-7 a Cerdanyola del Vallès el juliol passat
Cues a l'AP-7 a Cerdanyola del Vallès el juliol passat (ACN/Albert Segura)

- Aturar el motor quan hi ha cues o una congestió llarga: si trobem caravana i veiem que ens estarem uns minuts sense avançar, és recomanable aturar el motor, perquè estalviarem i contaminarem menys.

- Planificar la ruta: estudiar l'itinerari més eficient i triar l'hora de sortida per evitar cues i congestió a la carretera ens ajudarà a estalviar gasolina.

- Compartir és estalviar: com més ocupants porta un vehicle més eficient energèticament és cada desplaçament. Compartir vehicle amb els companys de feina o d'estudis és una altra manera d'estalviar. 

I, per acabar, una curiositat. Si s'omple el dipòsit a primera hora del matí o a última hora de la nit, quan la temperatura és més baixa, hi ha menys condensació de gasos i, per tant, entra més gasolina o gasoil líquid que no pas gasos. Però la diferència és tan mínima que la nostra butxaca no notarà la diferència.

ARXIVAT A:
Economia de butxaca
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut