Barcelona

PSC, ERC i ICV-EUiA rebutgen la moció de CiU per demanar el traspàs immediat de Rodalies en trobar-la poc unitària

El Parlament de Catalunya ha rebutjat una moció de CiU que demanava el "traspàs immediat" de la xarxa de Rodalies de Renfe a la Generalitat gràcies al vot contrari dels grups del PSC, ERC, ICV-EUiA, que han reclamat una acció més "unitària" en suport de les gestions del govern català. Els partits del govern han proposat esmenar la moció de CiU deixant clar que el Parlament dóna suport al govern català en les gestions per fer efectiu aquest traspàs, cosa que els nacionalistes han vetat.

Actualitzat
Aquesta votació de la cambra catalana ha coincidit amb la visita a l'aeroport del Prat del president del govern, José Luis Rodríguez Zapatero, en un moment en el qual la xarxa de Rodalies de Renfe registra múltiples incidències i es debat sobre l'estat de les infraestructures a Catalunya.

La moció de CiU, que no ha pogut ser pactada amb els grups de l'esquerra, ha rebut el suport del PP en el seu primer punt, que és el que demanava "negociar el traspàs immediat de la Generalitat dels serveis de transport de viatgers amb origen i destinació en el territori de Catalunya, amb la incorporació d'un fons de finançament extraordinari per fer front al dèficit d'inversions acumulat i a les necessitats futures de la xarxa de rodalies i regionals".

El portaveu del PP al Parlament, Francesc Vendrell, ha recordat que en el recurs del seu partit al nou Estatut al Tribunal Constitucional no s'inclou l'article que preveu el traspàs a la Generalitat de la xarxa de Rodalies de Renfe.

La resta de punts de la moció, que també han estat rebutjats gràcies als vots dels grups d'esquerra i de Ciutadans, demanava la "tutela i supervisió" de la xarxa de ferrocarril a Catalunya a causa de "la incapacitat manifesta de l'Estat per gestionar-la adequadament", instava el govern al compliment immediat de les mesures del pla de xoc, que l'Estat garantís una compensació per part de Renfe als usuaris i que torni el preu del bitllet en aquells dies d'incidències a la xarxa.

PP i Ciutadans han sumat el seu vots a CiU per defensar el punt que feia referència a la petició que Renfe torni l'import del bitllet en casos d'avaries. PSC, ERC i ICV havien presentat una moció de modificació a la iniciativa de CiU que volia deixar constància que el Parlament dóna suport a les gestions de l'executiu català per fer efectiu el traspàs de Rodalies i de la xarxa Regional de Renfe, cosa que ha estat finalment vetada per CiU i, per tant, no ha pogut portar-se a votació.

El diputat del PSC-CpC Roberto Labandera ha assegurat que aquesta postura de CiU "evidencia" el seu "radicalisme", i ha acusat Convergència de "vorejar l'insult al president de la Generalitat i als consellers".

Labandera ha invitat CiU a "donar una imatge responsable del Parlament" perquè els ciutadans sàpiguen, ha afegit, que "totes les formacions polítiques estan darrere del seu govern en les gestions i pressions que està fent perquè es compleixi el pacte" amb l'Estat en matèria d'inversions.

El diputat de CiU Josep Rull ha acusat el PSC i els seus socis de govern de "tapar les vergonyes" del PSOE en la seva responsabilitat sobre la gestió de Renfe, en una actitud d'"inhibició" davant els problemes dels ciutadans. "Cal millorar dràsticament la gestió, perquè és qüestió d'estar al costat de la gent", ha afegit Rull.

El diputat d'ERC Pere Vigo i el d'ICV-EUiA Salvador Milà han reclamat a CiU que, davant situacions com la de Renfe, actuï de forma "més unitària", i que si cal demanar el traspàs d'aquest servei s'ha de fer amb "els recursos extraordinaris" corresponents després del "dèficit acumulat" en aquesta infraestructura.
Anar al contingut