Madrid

Patxi López, elegit president del Congrés en la segona votació amb el suport del PSOE i C's

El senador del PP Pío García-Escudero, reelegit per majoria absoluta com a president del Senat

RedaccióActualitzat

Arrenca l'onzena legislatura espanyola amb la constitució del Congrés i el Senat. Els 350 diputats escullen aquest matí els membres de la mesa a través de diverses votacions. L'exlehendakari socialista Patxi López ha estat escollit president del Congrés en la segona votació, després del pacte entre el PSOE i Ciutadans, que el PP ha acabat acceptant, pel repartiment de la mesa de la cambra baixa. Es tracta, doncs, de la primera vegada que el Congrés dels Diputats no estarà presidit per un membre del partit que ha guanyat les eleccions.

López reivindica l'acord davant d'una Espanya diversa 

En el seu primer discurs com a president del Congrés, López ha reivindicat el diàleg i l'acord davant d'una Espanya diversa. "La pluralitat ideològica i la diversitat identitària són la sang que alimenta una societat lliure i democràtica" però cal "trobar el que ens uneix", ha dit.

A més, López ha homenatjat les víctimes del terrorisme i les dones víctimes de la violència de gènere. El flamant president de la cambra, que ha mostrat el seu suport amb les víctimes dels últims atemptats a Turquia i el Camerun, ha fet una crida a la unitat de tots els demòcrates contra el terrorisme i ha emplaçat tots els partits a fer un pacte d'Estat contra la violència masclista per combatre-la de manera integral.

Patxi López ha estat escollit en segona votació per majoria simple després d'obtenir el suport dels 130 diputats del PSOE i Ciutadans. Competia amb la diputada de Podem Carolina Bescansa, que ha obtingut 71 vots i hi hagut 148 vots en blanc i un nul. En la primera votació per a la presidència de la cambra, Patxi López no ha obtingut la majoria absoluta de 176 diputats que necessitava. En aquesta primera ocasió, López també ha tingut el vot de 130 diputats; Bescansa, 71 i hi hagut 149 vots en blanc.

A última hora Podem ha presentat com a candidata a presidir el Congrés la responsable d'Anàlisi i Programa del partit, que ha competit amb Patxi López i que ha arribat a l'hemicicle amb el seu nadó. Precisament, una de les imatges del dia ha estat el líder de Podem, Pablo Iglesias, amb el nadó de Bescansa al braç.

La mesa del Congrés

Un cop aprovada la presidència de la cambra baixa, s'ha procedit a la votació per a les quatre vicepresidències. Celia Villalobos i Rosa Romero del PP; Micaela Navarro, del PSOE, i Gloria Elizo, de Podem, són les quatre noves vicepresidències del Congrés. Villalobos, que repeteix com a vicepresidenta primera, ha estat la candidata més votada, amb 114 vots. Navarro ha quedat en segona posició, amb 90 vots, i ha estat proclamada vicepresidenta segona. Gloria Elizo, amb 71 vots, i Rosa Romero, amb 53, ocuparan la vicepresidència tercera i quarta. Després s'han aprovat les secretaries.

El pacte entre PSOE i C'S, que compta amb l'aval del PP, deixava tres llocs a la mesa per als populars, un dels quals ocupat per Alícia Sánchez-Camacho com a secretària i les dues vicepresidències; dos per al PSOE, la presidència i la vicepresidència; dues secretaries per a Ciutadans, ocupades per José Ignacio Prendes i Patricia Reyes, i dos més per a Podem, la vicepresidència i una secretaria per a Marcelo Expósito, d'En Comú Podem. Podem ha quedat fora de l'acord per la presidència perquè reclamava 4 grups parlamentaris i la seva proposta no ha estat acceptada.

La sessió constitutiva del Congrés ha començat passades les deu del matí amb la creació de la mesa d'Edat, que aquest cop ha estat formada per tres diputades: la popular María Teresa de Lara com a presidenta per ser la persona de més edat, amb 72 anys, que ha estat assistida per les dues diputades més joves: la socialista valenciana María Such i Nagua Miriam Alba, diputada de Podem per Guipúscoa, totes dues de 25 anys.

A partir d'aquest dimecres, els partits tenen 5 dies per sol·licitar la configuració de grup parlamentari. Veurem si la nova mesa aplica amb flexibilitat el reglament de la cambra i permet que Esquerra Republicana i Democràcia i Llibertat tinguin grup parlamentari propi.

García-Escudero, president del Senat

Per la seva banda, el senador del PP Pío García-Escudero sí que ha estat reelegit per majoria absoluta com a president de la cambra alta. García-Escudero ha obtingut el suport de 144 parlamentaris, entre ells els 140 senadors del seu partit, més els del Partit Aragonès, un d'Unió del Poble Navarrès i un altre del Foro, mentre que hi ha hagut 88 vots en blanc.

Mentrestant, per al que encara no hi ha acord és per a la investidura del president del govern espanyol. Mariano Rajoy insisteix a defensar una gran coalició amb el PSOE i Ciutadans i el líder socialista continua defensant l'acord d'esquerres.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut