Òscar Camps demana a Espanya que lideri una nova política migratòria europea

El director d'Open Arms diu que "val més tard que mai" sobre l'acolliment de part dels migrants que ultima el govern espanyol amb altres països europeus i la Comissió Europea

Actualitzat

El director i fundador de l'ONG Proactiva Open Arms, Òscar Camps, reclama al govern espanyol que lideri un eix amb França i Alemanya que faci un cop de timó a la política migratòria europea al Mediterrani.

Camps insisteix que casos com el de l'Open Arms d'aquest estiu s'han d'abordar amb mecanismes de col·laboració que impliquin els països membres, perquè no és un problema exclusiu dels estats de la frontera sud d'Europa.

Per això, diu, espera que el govern espanyol s'impliqui "activament" a "donar un tomb a la situació del Mediterrani" amb un mecanisme automàtic de desembarcament".

"Espero que el govern espanyol, ja que està patint la pressió migratòria a la frontera sud i que està participant activament en el salvament, no com altres països, doncs que potser sí que es posi en marxa i lideri aquest eix que seria alemany i francoespanyol, per donar un tomb a la situació que tenim al Mediterrani. No hem d'oblidar que hi ha 14.000 morts al Mediterrani en una legislatura europea i, per tant, s'ha de fer alguna cosa. Establir un mecanisme de desembarcament que sigui automàtic i que no fem patir innecessàriament totes aquestes persones durant dues setmanes."

En una entrevista a TV3, ha assegurat que està en contacte amb els governs francès i alemany i amb el president del Parlament Europeu, però no amb La Moncloa.

"El fet que haguem contactat amb Merkel, amb Macron i que ahir també ens reuníssim amb l'ambaixador alemany a Madrid perquè ens ajudés i mediés, sembla que ha tingut els seus èxits, perquè acabo de veure un comunicat de La Moncloa, que, encara que tard i malament, és d'agrair."

La urgència de la situació ha portat el govern espanyol a reconèixer finalment que està participant de les discretes converses amb la Comissió Europea per gestionar la distribució de migrants. Cinc països més estarien disposats a acollir migrants de l'Open Arms: França, Alemanya, Portugal, Luxemburg i Romania.

"Esperem que acabin les gestions i ara estem a l'espera que desembarquin els menors, que també està dictat per ordre judicial."

La situació de l'Open Arms va fer un tomb aquest dimecres quan un tribunal italià va suspendre el polèmic decret de Matteo Salvini que amenaçava les ONGs de rescat amb multes milionàries i els prohibia entrar en aigües italianes. Open Arms havia interposat un recurs al tribunal administratiu d'Itàlia contra el decret.

Òscar Camps ha ironitzat sobre aquesta situació:

"El que és frustrant és que una ONG petita, amb quatre friquis i diners de les xarxes socials, tombi un decret que l'han criticat 27 governs i ningú no ha fet absolutament res. I per una via administrativa, per un viatge a Roma, per anar-hi al matí i tornar a la tarda... tombo un decret jo?"

L'Open Arms està a l'espera de poder desembarcar totes les persones rescatades en alta mar en les dues últimes setmanes.

La Guàrdia Costanera i la Guàrdia de Finances d'Itàlia, juntament amb metges, han pujat al vaixell per examinar la documentació dels 147 nàufrags que queden a bord, entre ells 31 menors.

Segons el fundador de l'ONG, Òscar Camps, la Guàrdia de Finances, l'única que controla el Ministeri de l'Interior, no els ho està posant fàcil.

"Aquesta matinada hem tingut la sorpresa i la visita de la Guàrdia de Finances, que ens venia a barrar el pas i a amenaçar-nos i a dir-nos que el decret no estava anul·lat i que ens caurien sobre nosaltres les multes, sancions i bloqueig del vaixell, insistentment per ràdio. Ens estem plantejant si emprenem accions legals o no, perquè això és un abús de poder en tota regla."

Camps ha explicat que el desembarcament ha de ser immediat, tal com va dictar el jutge.

"Dicta el desembarcament de forma immediata d'aquestes persones, però no diu a quin port. Estem esperant que se'ns digui quin port, és una ordre. Estem esperant que s'assigni port o que es faci el desembarcament a través de vaixells de la Guàrdia Costanera italiana, com ja s'ha fet en alguna ocasió".

Òscar Camps ha advertit que l'Open Arms continuarà fent el que fa al mar mentre no es resolgui la inacció europea.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut