Tegucigalpa

Moren almenys 46 dones en una baralla entre bandes en una presó d'Hondures

La presidenta del país, Xiomara Castro, ha destituït el ministre de Seguretat i ha promès "mesures dràstiques"

RedaccióActualitzat

Una baralla entre bandes rivals en una presó d'Hondures ha causat la mort d'almenys 48 dones, la majoria cremades, però també hi ha víctimes de ferides de bala. Aquest és un dels pitjors episodis de violència carcerària que hi ha hagut al país i les autoritats alerten que la xifra de víctimes podria augmentar. Alguns mitjans locals parlen de desenes de cossos calcinats.

"Inicialment, se'ns havia proporcionat el nombre de 25 persones, però ens van dir que era un nombre preliminar. Ara els equips de Medicina Forense ens donen una altra xifra preliminar, (...) ens parlen de 41 persones", ha afirmat el portaveu del Ministeri Públic, Yuri Mora, en declaracions recollides pel diari El Tiempo.

Posteriorment, un portaveu de la fiscalia ha elevat la xifra fins a 46.

Les víctimes tenen entre 20 i 60 anys. Segons les primeres informacions, ha esclatat una baralla entre integrants de la banda de la Pandilla 18 i de la Mara Salvatrucha. Les primeres han començat a disparar i han calat foc a diversos mòduls de la presó. 

Policies a les portes del Centre Femení d'Adaptació Social, la presó on han tingut lloc els fets
Policies a les portes del Centre Femení d'Adaptació Social, la presó on han tingut lloc els fets (Reuters/Fredy Rodriguez)

Un ampli dispositiu policial i militar està custodiant la zona, mentre els familiars esperen que se'ls proporcioni, com a mínim, la llista de les preses que han mort.

La presó on hi ha hagut la matança està situada a uns 25 quilòmetres al nord de la capital, Tegucigalpa. 
 

La presidenta promet "mesures dràstiques"

El govern hondureny ha reaccionat amb rapidesa davant aquest esclat de violència. La presidenta, Xiomara Castro, ha denunciat la connivència de les autoritats de seguretat i ha promès mesures contundents. D'entrada, ha destituït el ministre de Seguretat, Ramón Sabillón. "La meva solidaritat amb els familiars. Convoco a rendir comptes el ministre de Seguretat i la presidenta de la Comissió Interventora. Prendré mesures dràstiques!", ha afirmat en una piulada a Twitter. 

Castro s'ha declarat "commocionada pel monstruós assassinat planificat per les 'maras'". 

El Salvador, Guatemala o Hondures són territori on les "maras" imposen el terror i la corrupció. En el cas d'Hondures, la taxa d'homicidis va arribar l'any passat a 40 morts per cada 100.000 habitants, una xifra quatre vegades superior a la mitjana mundial, fora de les zones on hi ha guerres.

La dirigent d'esquerres, que va autoritzar l'extradició als Estats Units del seu predecessor, Juan Orlando Hernández, per vincles amb el narcotràfic, va reclamar a l'ONU ajuda per crear una comissió internacional de lluita contra la corrupció. 

 

ARXIVAT A:
Policial
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut