Michela Murgia va visitar Catalunya al 2019 dins del festival literari MOT (CCMA)

Mor l'escriptora i activista feminista i antifeixista italiana Michela Murgia als 51 anys

La Villarroel presenta, fins diumenge, la versió teatral d'una de les seves obres més populars i icòniques: "Instruccions per fer-se feixista"

L'escriptora i activista italiana Michela Murgia, nascuda a Sardenya, ha mort aquest dijous a Roma als 51 anys.

La dramaturga, assagista i columnista va anunciar el mes de maig passat que tenia un càncer de ronyó irreversible en estadi quatre i que li quedaven "mesos" de vida.


Compromesa amb el feminisme, l'antifeixisme i els drets civils

Autora de la novel·la "L'acabadora", que té traducció catalana --una obra sobre l'eutanàsia i l'adopció als anys 50 que li va valdre un gran reconeixement de crítica i públic--, estava compromesa amb el moviment feminista, l'independentisme sard i els drets civils.

També en la lluita contra el feixisme, protagonista d'una de les seves obres més populars i icòniques: "Instruccions per fer-se feixista". Un text que exposa com el pensament feixista apel·la a les pors més bàsiques de la societat i acaba marcant l'agenda política. I també com és de fàcil que, sense adonar-nos-en, puguem tenir comportaments o fer afirmacions que estan molt a la vora del feixisme.

El llibre inclou un qüestionari amb afirmacions que ens posen davant del mirall perquè comprovem si en nosaltres mateixos detectem actituds feixistes. L'autora advertia que el feixisme tenia la capacitat "de contaminar-ho tot".

Michela Murgia també ha estat molt crítica amb la gestió europea de la immigració. L'any 2019 va visitar Catalunya dins del festival literari MOT, on va explicar la seva visió del Mediterrani, com es pot veure en aquest vídeo:


També va ser entrevistada al programa Els Matins de TV3:

 

L'editorial Mondadori se n'ha acomiadat amb un missatge de condol a les xarxes socials, amb un sentit "Adeu, Michela" i la foto de l'escriptora. 


També se n'ha acomiadat públicament l'escriptor i periodista Roberto Saviano, amb un breu missatge i una imatge de l'escriptora somrient:


"Instruccions per fer-se feixista", a La Villarroel

Justament el teatre Villarroel de Barcelona presenta, fins aquest diumenge, una adaptació teatral d'"Instruccions per fer-se feixista".

Es tracta d'un provocatiu monòleg, adaptat pel dramaturg Sergi Pompermayer a partir de l'assaig de l'escriptora i protagonitzat per Mercè Aránega, que vol alertar dels perills del feixisme des de l'humor.

El text posa en evidència fins a quin punt la ideologia feixista troba la manera d'inocular-se en el pensament de tothom. Murgia alertava que el feixisme venç "quan aconsegueix posar en boca teva les seves paraules, no quan arriba al govern".

L'obra es va representar l'any passat a Salt, dins del Festival Temporada Alta.

En aquesta entrevista al programa Tot es Mou de TV3, Mercè Aránega explica què ha representat per ella posar-se al capdavant d'aquest monòleg:

 

 

ARXIVAT A:
ItàliaFeminismeFeixisme
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut