Treballadors xinesos es protegeixen contra el coronavirus a Wuhan (China Daily/Reuters)
Treballadors xinesos es protegeixen contra el coronavirus a Wuhan (China Daily/Reuters)
Ginebra

L'OMS demana fons per contenir el coronavirus: "Invertir avui o pagar-ho més tard"

L'organisme xifra en 613 milions d'euros els diners necessaris per parar la propagació de l'epidèmia als països sense infraestructura sanitària

Irene Vaqué ReigActualitzat

"Invertir avui o pagar-ho més tard". Amb aquest avís, l'Organització Mundial de la Salut ha reclamat 675 milions de dòlars (613 milions d'euros) per combatre la propagació del coronavirus.

L'organització ha preparat un pla per als pròxims tres mesos. L'objectiu és, sobretot, que no arribi als països amb menys infraestructura sanitària i, per tant, menys preparats per afrontar-ne les conseqüències.

El director general de l'OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, ha advertit els països rics que cal rascar-se la butxaca per evitar mals majors.

"El nostre missatge a la comunitat inernacional és: invertir avui, o pagar-ho més tard. (...) Estem sol·licitant 675 milions de dòlars per finançar el pla per als pròxims tres mesos".

 

El responsable de l'organisme de salut ha destacat que ara "no és el moment d'escampar la por, el pànic, sinó de mirar endavant i actuar". Per això ha insistit que cal ajudar financerament els països menys desenvolupats:

"Semblen molts diners, però és molt menys de la factura que s'haurà de pagar si no aprofitem l'oportunitat".

 

Missatge contra la xenofòbia pel coronavirus en una paret a Itàlia
Missatge contra la xenofòbia pel coronavirus en una paret a Itàlia (Reuters/Guglielmo Mangiapane)

 

Tedros Adhanom ha recordat que el 99% dels casos són a la Xina i més del 80% a la província de Hubai.

El nombre d'afectats supera les 24.000 persones i el de morts és de 490, només un dels quals fora de la Xina. La dada inquietant és que, en les últimes 24 hores, s'ha registrat el nombre més alt de casos en un sol dia des que va començar el brot.

De tota manera, fora de la Xina, el balanç és molt estable, amb 191 casos, 31 dels quals no havien viatjat a la Xina.

Aquest escenari, diu l'OMS, és "una oportunitat per evitar que l'epidèmia s'estengui i causi una crisi global".
 

21 països cedeixen material a la Xina

L'OMS ha destinat 9 milions de dòlars a comprar mig milió de mascaretes, 350.000 parells de guants, 40.000 aparells respiratoris i 18.000 unitats d'aïllament, que enviarà a 24 països.

La Xina ha explicat que 21 països, i també el Fons de l'ONU per a la Infància, han donat material mèdic a la Xina.

Entre els donants hi ha el Japó, Alemanya, la Gran Bretanya, França, Itàlia, l'Iran el Pakistan, Egipte o Bielorússia.
 

Preocupació pels JJOO del Tòquio

L'Organització s'ha reunit amb representats de la indústria aèria i el turisme per orientar-los. Moltes companyies internacionals han restringit els vols a la Xina. També ha incidit en el Mobile World Congress, amb la decisió d'LG de cancel·lar la participació a la trobada.

Entre els que s'han declarat "seriosament preocupats", hi ha els organitzadors dels Jocs Olímpics de Tòquio 2020. "Temem que la propagació de l'epidèmia pugui disminuir l'interès i l'entusiasme pels Jocs", ha admès el cap del comitè organitzador, Toshiro Muto.

Quan falta menys de mig perquè comencin els Jocs, el comitè organitzador ha expressat el deaig que la situació "acabi com més aviat millor".

El govern japonès ha aplicat mesures com prohibir l'entrada al país a les persones que hagin viatjat recentmenta Wuhan. Ara estudia si amplia la restricció a altres regions de la Xina.

ARXIVAT A:
Coronavirus Salut
Anar al contingut