Tortuga verda nedant vora la superfície (Kathy Thownsend)
Tortuga verda nedant vora la superfície (Kathy Thownsend)

Les tortugues joves tenen més risc que les adultes de morir pels plàstics al mar

Xavier DuranActualitzat

Les tortugues de mar més joves tenen un risc més elevat de morir per la ingesta de plàstics que les adultes. Aquesta és la conclusió a què ha arribat un equip d'investigadors australians després d'estudiar la presència de restes de plàstic en vora mil tortugues i relacionar-la amb la causa de mort. Això impedeix que moltes arribin a l'edat de procrear i tinguin descendència.

L'estudi, publicat a la revista "Scientific Reports", s'ha basat en la necròpsia de 246 tortugues i en la informació de 706 necròpsies més contingudes en una base de dades. 

Els resultats indiquen, d'una banda, que les tortugues joves ingereixen més plàstic que les adultes. El 23% de les que estan en edat juvenil i el 54% de les que acaben de passar l'etapa de cria havien ingerit plàstic. Però només ho havien fet el 15% de les subadultes i el 16% de les adultes. La raó, segons els científics, pot ser que les tortugues joves es deixen dur pels corrents i s'alimenten en zones més properes a la superfície, amb més probabilitats d'estar contaminades amb plàstics.

 

Una tortuga verda nedant a l'illa australiana de Stradbroke (Kathy Townsend)

El nombre de peces de plàstic trobades oscil·laven entre una i 329 i en algun cas el pes total era de vora 10,5 grams. El plàstic es pot acumular en el tracte digestiu dels animals o causar perforacions.

Els resultats també mostren que la quantitat de plàstics varia segons la causa de mort. Les quantitats més petites es van trobar a exemplars morts per causes desconegudes. A continuació es situaven les que ho havien fet per causes no relacionades amb els plàstics -xoc amb embarcacions o ofegades. Les que havien mort pels plàstics eren també les que en tenien més quantitat a l'organsime. També van establir que si un animal tenia catorze o més peces de plàstic en el seu aparell digestiu les probabilitats de morir eren d'un 50%.

Els autors criden l'atenció sobre l'envergadura que ha assolit la contaminació marina per plàstics. Assenyalen que el 2010 devien anar a parar al mar entre 4,8 i 12,7 tones de plàstics procedents de terra i que probablement la quantitat s'incrementarà en el futur. Per això demanen més estudis i mesures per contrarestar el risc que representa per a diversos animals i no només les tortugues.

Un estudi publicat aquest estiu per investigadors catalans descrivia els danys genètics i fisiològics que els nanoplàstics en els musclos.

Notícia relacionada: L'any 2050 hi haurà més plàstics que peixos als oceans


 

El vídeo mostra tortugues babaues nedant (Kathy Thownsend)

ARXIVAT A:
CiènciaEcologiaMedi ambient
Anar al contingut