Conseqüències dels plàstics al mar
Conseqüències dels plàstics al mar

L'any 2050 hi haurà més plàstics que peixos als oceans

L'ONU crida contra el plàstic en el Dia Mundial del Medi Ambient

Actualitzat

Cada any al món s'utilitzen 5 bilions de bosses de plàstic. Si les estenguéssim una al costat de l'altra cobririen dos cops la superfície de França.

L'ONU alerta que només el 9% del plàstic usat al món es recicla. I què passa amb la resta? Doncs, cada minut es llença als oceans l'equivalent a un camió carregat de productes plàstics. Uns 8 milions de tones l'any.

Es calcula que el 2050 hi haurà més plàstics que peixos als oceans.

El problema s'està agreujant tant que aquest dimarts, Dia Internacional del Medi Ambient, està dedicat a la lluita contra els plàstics.

 

Segons un estudi de l'ONU presentat a l'Índia, seu global per aquest dia del Medi Ambient, el 79% de la brossa generada pels plàstics està en abocadors o pel medi ambient i només el 9% es recicla i el 12% s'incinera.

"Si els patrons de consum i de gestió de residus continuen, el 2050 hi haurà al voltant de 12.000 milions de brossa de plàstic."

Notícia relacionada: L'impacte de les bosses de plàstic: en troben 80 a l'estómac d'una balena

L'estudi, titulat "L'ús únic del plàstic", denuncia que al voltant de 13 milions d'aquests residus arriben als oceans. El director de l'ONU Erik Solheim l'ha presentat a Nova Delhi:

"El plàstic no és el problema, és el que en fem."

L'informe s'ha fet en 60 països i s'ha basat en la relació que hi ha entre els plàstics i l'economia. A partir d'aquí s'han elaborat una sèrie de recomanacions adreçades als governs i parlaments mundials per "repensar com el món produeix, utilitza i gestiona els plàstics d'un sol ús."

 

 

Recomana impulsar alternatives ecològiques, educar els consumidors i prohibir determinats usos dels plàstics.

"L'avaluació mostra que prendre mesures pot ser indolor i rendible, amb guanys considerables per a les persones i per al planeta que ajudarien a evitar els elevats costos de la contaminació."

Segons dades del 2015, els embolcalls van suposar gairebé la meitat dels residus de plàstic. La Xina va ser el generador més gran de brossa d'embalatges de plàstic i els Estats Units el país que més empaquetat de plàstic per càpita va generar.

Notícia relacionada: Plats, gots i coberts de plàstic d'un sol ús, prohibits a partir del 2020

Com a bones pràctiques, l'ONU destaca els bons resultats que han donat les prohibicions per llei sobre les bosses de plàstic als supermercats i les taxes sobre residus. De fet, ja són més de 60 els països que han introduït sancions, prohibicions o mesures restrictives contra el plàstic.

 

Les dades de l'ONU

- Cada any es fan servir 500 mil milions de bosses de plàstic al món

- En els últims 10 anys hem produït més plàstic que en tot el segle XX

- El 50% del plàstic és d'un sol ús

- Comprem 1 milió d'ampolles de plàstic cada minut

- Cada any fem servir 17 milions de barrils de petroli per produir ampolles d'aigua

- El 2016 es van vendre 480 mil milions d'ampolles de plàstic a tot el món

- El plàstic representa el 10% de tots els residus que generem

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut