La Comissió Europea trasllada propostes per la cimera demà dels vint-i-set
La Comissió Europea trasllada propostes per a la cimera dels vint-i-set demà (CCMA)

Les 5 receptes per frenar el preu de l'energia que Europa debat avui

La Comissió Europea planteja als caps d'estat i de govern mesures com intervenir al mercat de l'electricitat, limitar el preu del gas, fer compres conjuntes de combustible i assegurar el subministrament d'aliments

Joan Raventós / RedaccióActualitzat

L'encariment de l'energia és un problema que afecta tota la Unió Europea. Per això, serà un dels temes principals que tractaran els caps d'estat i de govern de la UE a la cimera que fan aquest dijous a Brussel·les.

Com a prèvia, aquest dimecres, la Comissió Europea ha presentat un menú de propostes. L'executiu comunitari no es decanta per cap, sinó que presenta els pros i contres de cadascuna.


Intervenir el mercat de l'electricitat

Hi ha mesures com intervenir en el mercat de l'electricitat o posar límits al preu del gas, però la Comissió Europea admet que cada país té les seves peculiaritats i que han de ser els 27 els que debatin una solució de consens durant la cimera d'aquest dijous i divendres.


Posar límits al preu del gas

La Comissió també planteja diversos escenaris per limitar el preu de l'energia. Totes tenen pros i contres, adverteix la comissió.

"Hi ha diverses opcions que s'ocupen dels símptomes, però és important afrontar les causes de fons de l'actual augment dels preus de l'energia, amb una acció col·lectiva a nivell europeu en el mercat del gas", apunta la Comissió.


Compres conjuntes de gas i hidrogen

Brussel·les troba pertinent fer compres conjuntes de gas i hidrogen, seguint el model de la compra conjunta de vacunes contra la covid. Considera que crear partenariats a nivell de la Unió Europea per comprar a tercers països pot millorar la resiliència i fer baixar els preus. Tot plegat, amb la idea de reduir la dependència del gas rus.


Les reserves de gas, al 80% al novembre

Una altra proposta de la Comissió és que, de cara a l'hivern que ve, els socis europeus s'assegurin de tenir les reserves de gas al 80% de la capacitat per Tots Sants.

I de cara als propers anys, caldrà que aquestes reserves al novembre estiguin al 90% per plantar-se als hiverns amb garanties que els radiadors funcionaran.


Seguretat alimentària

L'altra preocupació de la Comissió és l'abastiment d'aliments. Segons l'executiu comunitari, no hi ha perill d'escassetat perquè la Unió Europea és força autosuficient.

Amb tot, el comissari europeu d'Agricultura, Janusz Wojciechowski, avisa que Putin "fa servir el sòl d'Ucraïna com una arma de fam" contra aquest país i contra el món. Per això, la Comissió també ha presentat mesures a favor de la seguretat alimentària i d'ajuda, especialment a Ucraïna.

Aquest dijous, els caps d'Estat i de govern debatran les propostes de la Comissió en una cimera a Brussel·les.

ARXIVAT A:
Unió EuropeaEnergia
Anar al contingut