Baena nega davant del Suprem ser el titular del compte de Twitter Tácito
El tinent coronel de la Guàrdia Civil Daniel Baena, en una imatge d'arxiu

L'agenda de la setmana del judici: arriba el torn del tinent coronel Baena

RedaccióActualitzat

La setena setmana del judici del procés arrenca com va acabar la sisena: guàrdies civils declarant amb la seva identitat protegida darrere una Targeta d'Identitat Professional, el ja famós TIP. Dilluns serà el torn del TIP C57393S i del TIP B35974S. Dimarts, però, la Guàrdia Civil sortirà de l'anonimat amb el tinent coronel Daniel Baena, el plat fort de la setmana. El judici del procés es completarà amb les declaracions d'observadors internacionals i de mossos ferits durant un escorcoll a Sabadell.

 

Interactiu relacionat: Les claus del judici del procés

 

Dilluns: els responsables de la comitiva del 20S

Aquest dilluns, el judici comença amb els dos tinents de la Guàrdia Civil responsables de la comitiva judicial i de la seguretat durant els registres el 20S a la Conselleria d'Economia. Ho fan com a testimonis, proposats per les tres acusacions: Fiscalia, Advocacia de l'Estat i Vox. Tot i això, la declaració serà especialment important per a les defenses de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart.

El tinent responsable dels efectius d'investigació (TIP C57393S) era l'encarregat d'estar en tot moment amb la comitiva judicial i fer-se responsable del que s'anava comissant i de la tasca de Montserrat del Toro, la secretària del jutjat 13 que va dirigir els registres. Segons consta a diverses gravacions aportades per les defenses, va estar entrant i sortint de l'edifici durant tot el dia.

L'altre tinent (TIP B35974S) era responsable de l'operatiu de seguretat i haurà d'aclarir el paper de mediador de Jordi Sànchez i les opcions que es van donar a la secretària judicial per sortir de l'edifici. Aquest segon tinent va estar tota l'estona al vestíbul de l'edifici.

Les seves declaracions tindran dos punts de contrast, la del major Josep Lluís Trapero i la cúpula dels Mossos d'Esquadra i la de la secretària judicial, Montserrat del Toro.

 

 

Dimarts, el plat fort: Daniel Baena

Dimarts està previst un dels interrogatoris importants per al judici: el cap de la policia judicial a Catalunya, Daniel Baena (TIP T43166Q), que és l'instructor dels atestats de la Guàrdia Civil que, en bona part, han estat la base de les querelles contra els líders independentistes. També declararà el secretari d'aquests atestats (TIP N29100C).

El tinent coronel Daniel Baena està citat a petició de les defenses de Joaquim Forn, Oriol Junqueras, Raül Romeva, la Fiscalia i l'Advocacia de l'Estat.

Baena havia de declarar la mateixa setmana que ho va fer el major dels Mossos, però va demanar un ajornament. El seu testimoni es preveu polèmic, pels dubtes de la defensa sobre els seus atestats, d'uns fets que no va viure en primer persona. A més, el Tribunal va denegar una prova pericial de la defensa de Junqueras i Romeva per rastrejar el compte de Twitter del perfil Tácito, crític amb l'independentisme, per determinar si al darrere hi ha el tinent coronel.


Dimecres, torn per als observadors

El dia 27 arriba una altra novetat: declaracions per videoconferència. El Tribunal Suprem prendrà declaració al diputat de l'SPD al Bundestag Felix von Gründbergm i a la diputada del Parlament del Quebec Manon Massé. Tots dos van ser observadors internacionals en diferents col·legis electorals durant la jornada del referèndum.

També declararan, presencialment, el director de The Hague Centre for Strategic Studies, Paul Sinning, i la portaveu de l'equip internacional que va fer una feina acadèmica encarregada pel Diplocat, Helena Catt. La seva declaració estava prevista per al dia 13 de març, però van demanar una nova data per problemes amb les agendes.

 

Mossos ferits a Sabadell

A la tarda de dimecres, per primera vegada, declararan dos agents dels Mossos d'Esquadra. Es tracta d'agents que van resultar ferits durant una actuació per donar suport a la Guàrdia Civil en l'escorcoll d'un assessor de Meritxell Borràs a Governació, Joan Ignasi Sànchez. Estan citats per la Fiscalia i l'Advocacia de l'Estat.

Dijous la jornada està previst que comenci amb dues declaracions més de guàrdies civils (TIP S24635E i TIP C34336U) i la d'una agent dels Mossos d'Esquadra. És l'única policia que apareix amb noms i cognoms tant al document de testimonis com a les diligències del Tribunal Suprem.

A més, dijous declararan com a testimonis diversos agents de la Guàrdia Civil per les protestes independentistes a Valls, Reus i Igualada.

 

I divendres? De moment, res

El president del tribunal, Manuel Marchena, va deixar la porta oberta a celebrar judici divendres 29 de març, però de moment no ha assenyalat cap testimoni per a aquell dia. Només s'habilitaria si el calendari previst per a la setmana vinent no es compleix. 
 

ARXIVAT A:
Judici procés
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut