Madrid

La secretària judicial Montserrat del Toro diu que el 20S li va "trencar" la salut

La secretària del jutjat 13 de Barcelona qualifica d'"incidents d'envergadura tremenda" el que va passar aquell dia a la Conselleria d'Economia

Josep Maria CampsActualitzat

La declaració de la secretària del jutjat número 13 de Barcelona, Montserrat del Toro, ha revelat que el dia 20 de setembre del 2017, quan va dirigir l'escorcoll a la Conselleria d'Economia, va arribar a demanar que un helicòpter la treiés de l'edifici.

Ho ha explicat durant l'interrogatori del fiscal Javier Zaragoza, que li ha permès fer un relat extens durant més de dues hores de com va viure aquell dia.

 

Van escorcollar més despatxos dels ordenats pel jutge

A preguntes de Marina Roig, advocada de Jordi Cuixart, Del Toro ha dit que ella es va limitar a fer la seva feina, i que no sap per què es va acumular tanta gent a l'exterior de la conselleria.

Preguntada per què va escorcollar despatxos de la conselleria que no constaven en l'escrit del jutge, Del Toro ha dit que va trucar-lo quan ja era allà, i que aquest li va dir que escorcollés qualsevol despatx que estigués relacionat amb processos electorals i també amb Josep Maria Jové, el secretari general d'Economia.

 

També ha dit que no va fer constar a l'acta totes les incidències que hi va haver durant el dia per "l'envergadura de l'escorcoll en si mateix".

Ha admès que al matí el tinent de la Guàrdia Civil responsable de l'equip dels escorcolls, l'única persona amb què va parlar fins al vespre, ja li va explicar que s'establiria un passadís "perquè els detinguts poguessin entrar i sortir".

També ha admès que, malgrat que ha afirmat que cap dels detinguts va entrar a l'edifici durant tot el dia, a la tarda "la senyora Roca Vidal", de la qual va escorcollar el despatx, va entrar, però no sap com ho va fer.

Pel que fa a la por que diu que va passar aquell dia, ha dit que no era només per ella com a persona, sinó perquè no es perdés la feina feta:

"Tenia por i, a més, la meva obligació professional era que la feina de 17 hores  no es perdés i jo pogués marxar amb l'acta."

L'equip de defensa de Jordi Cuixart ha denunciat que la comitiva judicial es va "extralimitar" el 20S, perquè va escorcollar més despatxos dels que constava a la interlocutòria del jutge.

Segons aquesta denúncia, va ser aquest el motiu que l'escorcoll durés tantes hores.

 

La Guàrdia Civil va riure quan va demanar un helicòpter

Preguntada per com va poder sentir la megafonia a l'exterior al matí, quan de fet no es va instal·lar fins a les 16.30. Del Toro ha assegurat que aquell dia va perdre la noció del temps, sobretot perquè no va tenir "pausa per dinar".

Sobre el que ha declarat al fiscal, que va demanar un helicòpter per sortir de l'edifici, ha dit que no ho ha explicat abans perquè els agents de la Guàrdia Civil, quan ho va demanar, "van riure".


"Un autèntic fantasma"

La secretària judicial ha dit que durant la major part d'aquell dia va ser un "fantasma":

"Des del principi del matí fins a l'última hora de la tarda...  vaig ser un autèntic fantasma. Ningú va intentar posar-se en contacte amb mi ni per preguntar-me ni per informar-me de res. Quan dic ningú, és ningú."


"Actes vandàlics" que van passar al seu poble

 

Andreu Van den Eynde, advocat d'Oriol Junqueras i Raül Romeva, li ha preguntat a Del Toro si és seguidora d'unes pàgines web determinades, però Marchena li ha dit que no li podia fer "un interrogatori sobre les seves conviccions ideològiques".

L'advocat li ha preguntat si era la responsable d'un perfil de Facebook determinat, i ella ha dit que sí. A la pregunta de si havia fet un comentari sobre una notícia referent a ERC, la secretària judicial ha dit que no ho recordava:

Van den Eynde: "Vostè va fer un comentari a Facebook en alguna data en relació a una notícia sobre Esquerra Republicana dient que eren uns "destroyers"?"

Manuel Marchena (a Del Toro): "Va fer vostè aquest comentari?"

Del Toro: "No ho recordo, sincerament... Hi va haver un incident en un poble, al poble on jo resideixo, però no crec que tingués res a veure amb ERC, sinó amb uns actes vandàlics que van passar al poble."


Forcadell hi era o no?

 

Preguntada per l'advocada de Carme Forcadell, Olga Arderiu, per què en la declaració a l'Audiència Nacional l'octubre del 2017 no va dir que havia sentit la presidenta del Parlament a l'exterior d'Economia, tal com sí que ha explicat ara, Del Toro ha explicat que llavors encara estava molt alterada:

Del Toro: "Vaig fer una declaració per videoconferència perquè tampoc estava molt en condicions de fer cap tipus de viatge i em van facilitar la possibilitat de declarar a través de videoconferència, amb la qual cosa, evidentment, en el teu medi et dona més tranquil·litat i vaig aconseguir conservar la serenitat."

Arderiu: "Vostè recorda moltes més dades un any i mig després que un mes després..."

Del Toro: "Sí, advocada. És molt cert. El temps i l'any, 5 mesos i 16 dies que han passat des dels fets m'han permès reviure, per desgràcia, cada dia el que va succeir per fixar-lo en la memòria."

El cert és que el Parlament ha assegurat que aquell dia Forcadell no va fer cap mena de parlament en la concentració davant d'Economia.

 

"Incidents d'una envergadura tremenda"

Del Toro ha assegurat que pocs dies després del 20S la seva salut "es va trencar":

"Els incidents, per dir-ho d'alguna manera, que havien passat al llarg d'un escorcoll judicial, insisteixo, judicial, no policial, em semblaven d'una envergadura tan tremenda que calia que se sapigués què era el que ens havia passat a nosaltres a l'interior."

"I per què no vaig fer relació de tots els fets? Doncs perquè continuava estant molt nerviosa, molt disgustada, i el cert és que vaig aguantar emocionalment tres o quatre dies en el meu lloc de treball com bonament vaig poder, recollint les diferents actes, ajudant i col·laborant amb el magistrat instructor en l'ordenació del tom 9 i del tom 10, i el 10 bis, que eren totes les actes que ens anaven arribant."

"I el dilluns següent la meva salut es "va trencar" i vaig pagar la tensió i l'estrès que havia passat tots aquells dies anteriors."

ARXIVAT A:
Judici procés
Anar al contingut