El major dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero
El major dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero

Trapero diu que la secretària judicial podia sortir de forma segura per la porta d'Economia

El major dels Mossos assegura en el judici que durant el 20S va estar en permanent comunicació amb la Guàrdia Civil

Marta CarnicéActualitzat

El major dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero, ha trencat el seu silenci després de mesos. Trapero ha iniciat la seva compareixença en el judici del procés dient que declararia, tot i que no hi estava obligat perquè té una causa oberta contra ell, a l'Audiència Nacional, també per rebel·lió.

Trapero ha assegurat que durant la jornada del 20 de setembre, el titular del jutjat número 13 li va trucar només una vegada i no es va identificar com a tal, sinó com a jutge d'incidències, i li va traslladar que la secretària judicial que era dins la conselleria dirigint el registre, Montserrat del Toro, no podia sortir de l'edifici per la manifestació que envoltava l'edifici.

El major dels Mossos ha traslladat al tribunal la sorpresa que aquella trucada els va generar perquè "no era la percepció" ni "coincidia" amb la que "teníem des del CECOR", el Centre de Coordinació, des d'on la cúpula del cos seguia en directe els esdeveniment davant la conselleria d'Economia. 
 

Sortida segura per la porta principal d'Economia: els dos cordons

En qualsevol cas, Trapero ha assegurat que la sortida de la comitiva judicial de la Conselleria d'Economia per la porta principal, estava garantida, "es podia fer de manera segura", ha afirmat. Per fer-ho possible, van començar a muntar un cordó amb voluntaris, i dins d'aquest, la intenció era que entre 15 i 20 agents de paisà que ja eren dins del Departament i agents de la BRIMO fessin un altre cordó per protegir la comitiva judicial i evitar que hi hagués contacte entre els manifestants i els agents. Ha qualificat la sortida de "segura; si no, no ho hauríem plantejat".

Trapero considera que "el passadís de voluntaris no és incompatible amb el cordó policial" i ha recordat que "hi havia prop de 300 efectius dels Mossos d'Esquadra als voltants del Departament d'Economia".
 

La sortida pel terrat, per estalviar temps

Finalment, es va optar per l'opció de sortir pel terrat, que el major dels Mossos ha justificat per "estalviar temps de tornar a organitzar el cordó".

"El motiu de la sortida de la secretària judicial pel terrat no respon al fet que nosaltres considerem que fos insegur el cordó. Quan jo rebo la trucada del jutge cap a les 23.00, el cordó s'ha desmuntat.  Quan parlo amb el jutge, em diu que facilitem la sortida a la secretària. Per a nosaltres, aquesta afirmació, és la primera notícia que la seva feina s'havia acabat.

Tot seguit, el meu equip m'informa que han trobat una sortida alternativa a la prota principal. Arran de la trucada del jutge, demano que es parli amb la secretària i que li ofereixin aquella sortida (pel terrat) i que li preguntin si li sembla bé. La raó d'oferir-li aquesta opció era per no haver d'esperar que s'hagués de tornar a muntar el cordó policialal carrrer".

En qualsevol cas, ha desmentit que la secretària judicial sortís camuflada amb el públic del teatre. En un primer moment, s'havia explicat que l'encarregada del registre, havia accedit al teretre Coliseum des del terrat de la Conselleria i que, un cop dins del teatre, es va camuflar entre el públic que en aquell moment sortien de veure una obra. 

"No és veritat que la secretària sortís camuflada amb el públic del teatre. En aquell moment,. un comandament del meu equip em diu que no els donaven permís per sortir".

L'excap dels Mossos ha manifestat que estava completament informat de la situació gràcies a l'intendent Xavi Pastor, que és qui anava amb la secretària. Trapero ha subratllat el fet que ell, en tot moment, va explicitar que assumia la responsabilitat de la protecció de la secretària i la comitiva judicial:

" Xavi, la responsabilitat és meva, no preguntis més. Agafa la secretària i surt, i si després hi ha algun problema jo assumiré la responsabilitat."

 

En permanent comunicació amb la Guàrdia Civil

El major dels Mossos ha afirmat en el judici que durant el 20 de setembre va estar en permanent comunicació amb la Guàrdia Civil.

"Jo tenia al davant el comissari Ferran López. Va parlar desenes de vegades amb el comandament de la Guàrdia Civil."

Abans, Javier Ortega-Smith, advocat de l'ascusació popular exercida per Vox, li havia retret com podia ser que trigués 16 hores -les del registre- a comunicar-se amb l'òrgan judicial". Trapero li ha respost que la comunicació amb l'òrgan judicial era responsabilitat de la Guàrdia Civil:

"Nosaltres vam estar parlant contínuament amb la Guàrdia Civil. Amb l'òrgan judicial hi vaig parlar una vegada i va ser per iniciativa meva."

A preguntes de l'acusació popular, Trapero ha començat explicant que durant la jornada del 20 de setembre el conseller Joaquim Forn el va avisar que Jordi Sànchez li trucaria per oferir-se a mediar "en allò que estava passant davant de la Conselleria" d'Economia.

"El 20S, va ser el conseller Forn qui em va dir que el Jordi Sànchez em trucaria. La trucada va trigar molt. Les primeres converses amb Sànchez van ser per posar en contacte els nostres operatius. Les trucades tenien aquest objectiu. Cap a les 13.00 els vam demanar que ens ajudessin a fer un cordó amb voluntaris per evitar el contacte directe entre manifestants i els agents que havien d'escortar els detinguts cap a a la Conselleria d'Economia".

L'excap des Mossos ha insisitit que des de l'ANC es volia garantir la sortida de la comitiva judicial i que va parlar amb Sànchez perquè ajudés els Mossos a fer un cordó de voluntaris perquè hi poguessin passar els detinguts durant els registres d'aquell dia.

El llançament d'algunes ampolles d'aigua a dos agents de mediació dels Mossos, confosos per guàrdies civils, i les destrosses als cotxes de l'Institut Armat són els fets que ha descrit Trapero, a preguntes de les acusacions, sobre tota la violència que hi va haver el 20S.
 

Ni amistat ni enemistat amb cap dels processats

Trapero ha començat la seva compareixença assegurant que no té ni amistat ni enemistat amb cap dels processats. La seva advocada, Olga Tubau, ha volgut fer uns aclariments previs, però el jutge Marchena ho ha impedit i li ha recordat que és tercera part implicada i que només pot assessorar l'excap dels Mossos en els seves respostes.

 

 

Trapero és un dels testimoni més destacats després que els exresponsables del govern espanyol que ja han declarat davant la sala segona del Suprem han acusat els Mossos de passivitat i, fins i tot, d'haver facilitat el referèndum.

De fet, s'han llançat diverses acusacions contra ell. Per una banda, la Guàrdia Civil manté que els Mossos no van respondre als seus requeriments i que la gent concentrada el 20S no els deixava sortir del Departament d'Economia, com també va declarar en el judici la secretària judicial.

L'ex-alt càrrec del Ministeri de l'Interior Juan Antonio Nieto també el va acusar d'estar en contra del coordinador de l'operatiu policial de l'1 d'octubre, el llavors coronel Pérez de los Cobos. També que "per part del major dels Mossos d'Esquadra l'alineació amb el govern de la Generalitat era total" i criticava que els Mossos no complissin amb el mandat judicial. En la mateixa línia, també l'ex-delegat del govern Enric Millo i el mateix Pérez de los Cobos van insisitir que el major dels Mossos no tenia intenció de complir el mandat judicial.

 

Trapero és jutjat a l'Audiència Nacional després que el el magistrat Pablo Llarena va rebutjar incloure la seva causa a la del Tribunal Suprem.

ARXIVAT A:
Judici procés
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut