Acord per prorrogar els ERTO i les mesures per a autònoms fins al 31 de maig

L'acord dels autònoms suspèn la pujada de cotitzacions i el dels ERTO no inclou la possibilitat d'acomiadar durant els 6 mesos posteriors a la finalització de l'expedient

RedaccióActualitzat

L'allargament dels ERTO fins al 31 de maig, 4 mesos més, ha superat aquest dimarts un dels principals esculls que tenia. La patronal CEOE ha donat el vistiplau a la proposta del Ministeri de Treball per prorrogar-los.

Hi havia dubtes sobre si l'empresariat acceptaria el document, perquè no s'hi havia inclòs una de les seves peticions, flexibilitzar la possibilitat d'acomiadar durant els 6 mesos posteriors a la finalització de l'expedient.

 

Els sindicats, com ha expressat el secretari general de CCOO, Unai Sordo, s'han mostrat satisfets.

"No pot ser que en aquest país es faci un esforç que acabarà superant els 20 mil milions d'euros per mantenir l'ocupació, assumir bona part del pagament de les cotitzacions socials de les empreses, exonerar-les temporalment del pagament dels salaris a través de l'ERTO, i que no es demani una contrapartida que, per altra banda, és comuna a altres països d'Europa i és un compromís de manteniment de l'ocupació."

Els sindicats també han donat el vistiplau a la proposta.

Les actuals condicions s'acabaven a finals de gener, i s'allargaran 4 mesos més, o com a molt s'hi introduiran petits canvis.

 

A finals de desembre hi havia a Catalunya 172.735 persones afectades per aquests expedients de regulació temporal que han ajudat a mitigar els efectes de la pandèmia. A Espanya, la xifra s'enfilava fins a més de 755.613 treballadors.

 


Altres reivindicacions sindicals

A banda de la qüestió de la pròrroga dels ERTO, els sindicats diuen que ara toca negociar altres qüestions, com les derogacions de les reformes laborals, de pensions i l'increment del salari mínim. I per pressionar el govern espanyol, anuncien mobilitzacions, contra el que consideren incompliments del govern espanyol. Preveuen fer concentracions l'11 de febrer a totes les províncies, una data adient, segons ha dit Josep Maria Álvarez, secretari general de la UGT.

"El moment adient per a una part de la societat que ha estat treballant abnegadament per aconseguir que res s'aturés al nostre país durant la pandèmia, en aquests moments vol que també el govern senti la seva veu, i no hi ha res millor per visualitzar-ho que fer-ho amb mobilitzacions al carrer."

Els sindicats asseguren que aquestes reformes que demanen no estan condicionades a les ajudes europees.


Pròrroga també de les ​mesures per a autònoms

El govern espanyol i les associacions d'autònoms han arribat a un preacord per allargar fins al 31 de maig el sistema de protecció per cessament d'activitat per la Covid.

El text preveu que els treballadors per compte propi puguin accedir a aquesta prestació i a l'exoneració del 100% de les quotes si tenen una caiguda d'activitat del 50% en el primer semestre del 2021 respecte al 2019. També se suspèn la pujada de les cotitzacions fins al 31 de maig.

​El president d'ATA, la Federació d'Associacions d'Autònoms, Lorenzo Amor, ha celebrat que el text inclogui les principals reivindicacions del sector. ​La resta d'associacions també aplaudeixen el preacord i el veuen com un baló d'oxigen per als autònoms que volen mantenir els negocis actius.

ARXIVAT A:
Covid-19Drets laborals
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut