Batusses i mobilitzacions entre manifestants i policia a Karachi
Batusses i mobilitzacions entre manifestants i policia a Karachi

La detenció de l'exprimer ministre Imran Khan causa revoltes i enfrontaments al Pakistan

El partit de Khan ha cridat a mobilitzar-se arreu del país, on els adeptes s'han enfrontat amb la policia, han tallat carreteres i han assaltat edificis militars

Redacció / AgènciesActualitzat

L'exprimer ministre del Pakistan Imran Khan, de 70 anys, ha estat detingut aquest dimarts a Islamabad per un delicte de presumpte frau immobiliari. L'arrest s'ha produït quan anava a declarar davant d'un tribunal.

Khan, que va ser ferit en un atemptat el novembre passat mentre dirigia una marxa de protesta i és el líder més popular segons els sondejos d'opinió, ha arribat a la sala de justícia envoltat de grans mesures de seguretat.  A l'interior, ha estat detingut abans de començar la compareixença que tenia programada.

Moment en què l'exprimer ministre pakistanès és detingut i introduït en una furgoneta a Islamabad
Moment en què l'exprimer ministre pakistanès és detingut i introduït en una furgoneta a Islamabad (Reuters)

Tot plegat arriba l'endemà que els militars el censuressin per acusar repetidament un oficial militar de perpetrar el seu intent d'assassinat i a l'antic cap de les forces armades d'estar darrere de la seva caiguda del poder l'any passat.

I és que, malgrat que l'exestrella del criquet reconvertit en polític va haver de deixar la presidència del país asiàtic l'abril del 2022 després d'una moció de censura, no s'han aturat les protestes i mobilitzacions reivindicant unes eleccions justes que retirin els militars del govern.  
 

Alarma a tres de les quatre províncies pakistaneses

Moments després de la detenció, el partit de Khan, Tehreek-e-Insaf (PTI), ha cridat a mobilitzar-se a tot el país. Les revoltes s'han multiplicat en diverses ciutats, amb enfrontaments violents entre els manifestants i la policia. A la capital, Islamabad, un grup de manifestants han aconseguit entrar per la força en una base de l'exèrcit.

Producte del clam de la revolta, les autoritats de tres de les quatre províncies del Pakistan han decretat l'estat d'emergència. Han prohibit les concentracions després que els seguidors de Khan s'enfrontessin amb la policia, bloquegessin les carreteres principals, especialment les que connecten amb la ciutat portuària de Karachi, i assaltessin edificis militars a Lahore, ciutat d'origen de l'expresident, i Rawalpindi.

Una furgoneta de la policia crema a Karachi
Una furgoneta de la policia crema a Karachi (Reuters)

Segons l'agència Reuters, el Ministeri de l'Interior pakistanès ha ordenat interrompre els serveis de dades mòbils. Paral·lelament, Netblocks, un monitor global d'Internet, ha explicat que també havia quedat restringit l'accés a xarxes socials com Twitter, Facebook i YouTube.
 

Crisi econòmica i poder militar

La detenció de Khan s'emmarca en una de les pitjors crisis que ha viscut el Pakistan en dècades, amb una inflació rècord i un creixement molt minso. 

Els intents previs d'arrestar Khan a casa seva han desembocat, repetidament, amb forts enfrontaments entre els seus seguidors i la policia. 

Les lluites internes polítiques són habituals al Pakistan, on encara no hi ha hagut cap primer ministre que hagi complert un mandat complet i els militars hi han governat 75 anys, gairebé la meitat de la història del país.

Seguidors d'Imran Khan es revolten a Peshawar
Seguidors d'Imran Khan es revolten a Peshawar (Reuters)
ARXIVAT A:
Pakistan
Anar al contingut