Els raiers a l'arribada a Clops de Fígols
Els raiers a l'arribada a Clops de Fígols (ACN/Ignasi Gómez)

La baixada dels raiers de Coll de Nargó s'avança quatre mesos, per culpa de la sequera

És la primera baixada de raiers des que la tradició es va declarar patrimoni immaterial de la humanitat

Tot i que normalment es fa a l'agost, la baixada dels raiers de Coll de Nargó, a l'Alt Urgell, s'ha avançat aquest any a la primavera. D'aquesta manera, s'han volgut assegurar un cabal adequat al riu Segre. A més, fer-ho aquest dissabte de Setmana Santa també ha afavorit que hi hagi més espectadors, que s'han concentrat, sobretot, al punt d'arribada, als Clops de Fígols.

"Ens esperàvem més cabal del riu, però com a mínim es manté", explicava la raiera Laia Ferrer Marot. El volum d'aigua no ha estat el millor, però sí suficient per completar el recorregut, que s'ha ampliat.

"És més que probable que la festa quedi fixada en aquestes dates a partir d'ara", segons Àlex Ferré, president dels raiers de Coll de Nargó. "Estem molt sorpresos, és una de les baixades amb més participació i ha funcionat molt bé", ha valorat.

Un rai ha sortit des del pont de la Palanca i ha completat un recorregut d'uns 2 quilòmetres pel riu Segre fins arribar als Clops de Fígols. El segon rai ha fet un trajecte més curt, de 500 metres.


Patrimoni de la humanitat

Aquesta 34a edició ha estat una jornada especial també perquè és la primera baixada que es fa des que aquesta tradició va ser declarada patrimoni immaterial de la humanitat per la Unesco, el desembre passat.

"No ens acabem de creure que l'antic ofici dels nostres padrins sigui ara de tota la humanitat", ha dit Àlex Ferré, president dels raiers de Coll de Nargó.

Un dels rais de la 34a edició de la baixada (ACN/Ignasi Gómez)

Un dels raiers més joves que ha participat en la festa és Bernat Peytivi, de 18 anys, que hi participa des que en tenia 11. "Ajudo a fer els rais des de petit i sempre m'ha agradat. Ho feien els nostres padrins i avantpassats i crec que s'ha de continuar fent per al bé del poble i nostre", ha conclòs.

Després de la baixada, els raiers han dut a terme una ofrena floral al monument de la dona del raier i un dinar popular a la plaça de l'ajuntament de Coll de Nargó.

Anar al contingut