Sanitaris fent proves de coronavirus (EFE / David Borrat)
Sanitaris fent proves de coronavirus (EFE / David Borrat)

L'11,6% dels catalans hauria passat la Covid, més del doble de la xifra oficial

La quarta onada de l'estudi del ministeri i l'Institut Carlos III mostra que 1 de cada 10 espanyols ha desenvolupat anticossos de la malaltia

Actualitzat

L'11,6% dels catalans hauria passat la Covid-19 i desenvolupat anticossos, segons la quarta onada de l'estudi de seroprevalença que elabora el Ministeri de Sanitat juntament amb l'Institut Carlos III i l'Institut Nacional d'Estadística.

Aquesta dada suposaria més de 890.000 casos de coronavirus arreu de Catalunya, més del doble que la xifra de casos positius confirmats pel Departament de Salut, 361.349, segons les dades fins al 14 de desembre.

Per demarcacions, l'índex de prevalença més alt és a Barcelona, amb un 12,4%, seguit de Lleida, amb un 12,2%. A Girona, l'estudi assenyala que un 11,4% hauria passat la malaltia. A les comarques de Tarragona és on hi ha un percentatge de ciutadans que haurien generat anticossos de coronavirus, un 5,6%.

 

Al conjunt de l'estat, el percentatge se situa en el 9,9%, és a dir, pràcticament 1 de cada 10. Aquesta xifra suposaria que 4,7 milions de persones haurien passat la Covid, una xifra que gairebé triplicaria la que dona el ministeri: 1.751.884 casos.

La tercera onada de l'estudi, realitzada al juliol, va concloure que el 5,2% dels ciutadans tenia anticossos IgG, una xifra que gairebé es duplica en aquesta quarta onada.

La prevalença actual, és a dir, el percentatge de persones que actualment tenen anticossos IgG detectables amb el test ràpid, se situa en un 7,1%.

La diferència entre el 9,9% de prevalença global i el 7,1% de prevalença actual "no significa" que aquestes persones hagin perdut els anticossos contra el virus, sinó que "no tenen nivells prou alts perquè el test ràpid d'anticossos doni positiu", tal com ha explicat la directora del Centre Nacional d'Epidemiologia, Marina Pollán.

 

Diverses persones amb mascareta al centre comercial Glòries de Barcelona
Diverses persones amb mascareta al centre comercial Glòries de Barcelona (EFE / Enric Fontcuberta)

 

La meitat dels contagis, en la segona onada

D'acord amb els resultats preliminars de l'estudi que s'han fet públics aquest dimarts, la meitat de les persones que s'ha contagiat de coronavirus a l'estat ho va fer en la primera onada i l'altra meitat ho ha fet en aquesta segona onada.

Entre els mesos de juliol i novembre, s'han infectat aproximadament el mateix nombre de persones que entre març i juliol, segons ha precisat la directora de l'Institut Carlos III, Raquel Yotti.

Com ja havia passat en les onades anteriors, l'estudi mostra grans diferències geogràfiques. El centre de la Península aglutina percentatges superiors al 15%, amb Madrid, Conca i Sòria per damunt del 18%. En canvi, zones com les Canàries, Lugo, Pontevedra, la Corunya, València, Còrdova o Huelva no arriben al 5%.

 

Malgrat la prevalença superior que hi ha a Madrid, Conca i Sòria, la directora del Centre Nacional d'Epidemiologia ha rebutjat que aquestes províncies hagin arribat a algun tipus d'immunitat de ramat o de grup que permeti relaxar les restriccions. "Les estimacions més baixes que s'han fet per assolir la immunitat de ramat estan al voltant del 40%", ha dit Marina Pollán.

 

Sense grans diferències entre homes i dones

La xifra és similar en homes i dones i presenta pocs canvis segons l'edat. El més significatiu és que, tant en prevalença actual com global, els percentatges són menors entre els infants de menys de 10 anys.

Yotti ha assenyalat que, durant la primera onada, es detectaven al voltant del 10% dels contagis, mentre que, actualment, es detecten "aproximadament el 60% dels casos", gràcies a "un increment molt important en les tècniques diagnòstiques a tot el país".

 

Una sanitària practica un test de coronavirus a Muro, a Mallorca
Una sanitària practica un test de coronavirus a Muro, a Mallorca (EFE / Cati Cladera)

 

Personal sanitari i cuidadores, les més afectades

Segons les dades de la quarta onada, el personal sanitari (16,8%) i les dones que cuiden persones dependents al domicili (16,3%) són els col·lectius que presenten les xifres més elevades de prevalença global. El percentatge també és significatiu entre el personal de neteja i les dones treballadores del sector sanitari.

El percentatge de persones asimptomàtiques amb anticossos IgG se situa en un 3,3%, una xifra superior a la de les onades anteriors, quan es va mantenir entre un 2,5% i un 2,8%. En relació amb el total de positius, els asimptomàtics són al voltant d'un 30%.

El nombre de participants en aquesta quarta onada ha estat de 51.409 persones, el 53% de la gent amb qui s'ha contactat, una xifra inferior a la de les tres primeres rondes.

Està confirmat que hi haurà una cinquena onada de l'estudi, tot i que Yotti ha puntualitzat que encara no hi ha "una data tancada", que dependrà de les condicions epidemiològiques i la campanya de vacunació.

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut