El quatre de Liverpool en un fotograma de la sèrie documental "Get Back" (2021)
El quatre de Liverpool en un fotograma de la sèrie documental "Get Back" (2021)

John Lennon canta la "nova cançó" dels Beatles, reelaborada amb intel·ligència artificial

L'elaboració del documental "Get Back", en què es van "aïllar" les veus dels Beatles, va representar un punt d'inflexió per l'anhelat somni de Paul: "rescatar" "Now and then"

Actualitzat

Paul McCartney, la quarta part dels Beatles --alguns dirien que una fracció molt més gran-- és incombustible. Mai ha manifestat la intenció de retirar-se i la seva eterna cara de nen encara el fa semblar més irreductible, tot i que el 18 de juny bufarà 81 espelmes.

Sovint ha confessat que, com el malaurat John Lennon, és un escriptor de cançons i músic compulsiu i, amb el llegat dels quatre de Liverpool a les mans, continua traient llustre a material inèdit de la primera banda pop de la història.

El 2021, el cineasta Peter Jackson aprofitava les bobines de cel·luloide de l'enregistrament de l'elapé "Let it be" als estudis londinencs d'Abbey Road per crear la sèrie "Get back" per a la plataforma Disney+. Concretament 60 horas d'imatges i 150 d'àudio gravades el 1969.

D'aquests originals, justament es van poder extreure les veus "netes" (sense la música ni els sorolls de fons) de John Lennon i la resta de membres de la banda, gràcies a una tecnologia d'intel·ligència artificial a partir dels enregistraments dels assajos i els diàlegs entre ells.

Ara, McCartney ha anunciat en una entrevista al programa "Today" presentat per Martha Kearney a l'emissora BBC Four, que ha aconseguit enregistrar una nova cançó dels Beatles. Així se n'han fet ressò les xarxes socials:


McCartney ha volgut mantenir la incògnita a la seva conversa a l'emissora pública del Regne Unit, però els fans suposen que ha rescatat "Now and then", un tema del 1978 que ha volgut desempolainar i publicar moltes vegades.

Però la cançó, coneguda també com a "I don't want to lose you o miss you" sempre es va quedar a la recambra, entre molts altres motius perquè George Harrison considerava "una porqueria" tant la qualitat de la gravació com la lletra de la composició. 

El quatre de Liverpool en un fotograma de la sèrie documental 'Get Back' (2021)
El quatre de Liverpool en un fotograma de la sèrie documental "Get Back" (2021)

La negativa de George

La demo de "Now and then" ja era a les mans de McCartney des del 1994, quan la vídua de Lennon, Yoko Ono, li va fer arribar. Estava gravada en una cinta de casset que John havia enregistrat al seu apartament de l'edifici Dakota de Nova York poc abans del ser assassinat.

Amb la publicació, l'any 1995, de l'"Antologia dels Beatles", Paul ja es va plantejar incloure-la a l'àlbum com a part de material inèdit recuperat. El llavors productor Jeff Lynne va treballar per "netejar" dues cançons que sí que s'hi van incloure: "Free as a bird" i "Real love".

Eren les primeres peces inèdites del quartet de Liverpool un quart de segle després de partir peres i amb encara tres membres en actiu.

El 2001, però, George Harrison va morir, i el fet de treballar amb la cançó va deixar de ser un impediment, tenint en compte, alhora, que hi havia alguns versos de la lletra que calia escriure perquè estava inacabada. 

'Now and then' no s'havia publicat mai abans perquè Geroge Harrison considerava que no tenia prou qualitat
"Now and then" no s'havia publicat mai perquè George Harrison considerava que no tenia prou qualitat (Wikimedia)

Llavors, en una entrevista a "QMagazine", Paul, una de les primeres fortunes del Regne Unit, va explicar que "com els Beatles eren una democràcia, no ho vam fer". Així, la cançó que ara veurà la llum a través de la xarxa no va publicar-se en CD.

A la mateixa conversa, però, McCartney va admetre que:

"El tema no tenia un bon títol i necessitava una mica de reelaboració, però la lletra era molt bonica... i la cantava el John!"  

Així, el 50% de la factoria de cançons més important de la història del pop britànic mai es va treure del cap la possibilitat d'acabar publicant el tema.

Punt d'inflexió

L'elaboració del documental "Get Back" i l'"aïllament" de les veus dels Beatles va representar un autèntic punt d'inflexió per l'anhelat somni de Paul. 

Així, és com el difunt John Lennon ha "gravat" la lletra de "Now and then", l'última cançó dels Beatles que veurà la llum aquest mateix 2023. La clau rau en la intel·ligència artificial.

Paul, doncs, ha revelat a la BBC que, per fi, ha "rescatat" la veu de John d'una maqueta antiga d'escassa qualitat on el beatle assassinat l'any 1980 havia enregistrat el tema a veu i piano.

Per això, sir Paul McCarteny estava eufòric. No sempre s'estrena un nou hit mig segle després de la separació definitiva de la banda.

"Hem acabat l'enllestir-lo i el llançarem aquest any".

Amb aquesta mateixa tecnologia, McCartney ja ha pogut fer duets amb Lennon en la seva última gira i remesclar "Revolver", publicat l'any passat, replantejant l'àlbum llançat el 5 d'agost de 1966 com, al seu dia, va fer amb la primera versió de "Let it be" (1970). Una reedició que va "marcar" com a "naked" (despullada), en una remescla posada al mercat el 17 de novembre de 2003.

En l'aplicació de la intel·ligència artificial al món de la música i les arts en general, com en la resta d'àmbits, la polèmica està servida. I és que com més creatiu i teòricament espontani sigui el procés creatiu, més difícil sembla que "una màquina" sigui capaç d'emular-lo, tot i que el cervell dels artistes, ni que sigui involuntàriament, també es passa la vida nodrint-se de dades, o més ben dit, influències.

The Beatles: avançats als seus temps

Però, segons els experts, els Beatles sempre van voler evolucionar musicalment i tecnològicament, fins a avançar-se als seus temps. 

Després del fervor dels primers seixanta, van deixar de fer directes i gires arreu del món per convertir-se en un grup d'estudi amb aportacions en la composició de tots quatre membres de la banda. 

Un cartell recorda la portada del mític disc dels Beatles 'Sgt Peppers'
Un cartell recorda la portada del mític disc dels Beatles "Sgt. Peppers" (Wikimedia)

El grup va esdevenir més experimental i obert a les noves tendències. En els últims anys, per exemple, van incorporar la mítica "columna sonora" ("sound wall") implantada per Phil Spector als discos  Sargent Pepper's Lonely Hearts Club Band , Magical Mystery Tour (1967) i The Beatles (1968).

També van nodrir-se dels sons del pianista Billy Preston, amb qui van signar el single "Get back, el 1969" i de les aportacions d'altres artistes de renom com Eric Clapton.

Anar al contingut