Barcelona

Homs: "És probable que tinguin la temptació d'ofegar-nos econòmicament"

El conseller de Presidència ha culpat el ministre d'Economia, Luis de Guindos, de la nova tensió de tresoreria que pateix la Generalitat arran dels 1.700 milions d'euros que el govern no rebrà del FLA. També ha considerat que "costa d'entendre" per què el Tresor no emet més deute per ajudar les autonomies "quan Europa els ho permet i tenen l'oportunitat de fer-ho". "Només es pot explicar", ha afegit el conseller, "per raons purament estètiques, per un patriotisme mal entès", que ha anomenat "la tècnica de l'estruç".

RedaccióActualitzat

El portaveu del govern i conseller de Presidència, Francesc Homs, veu "probable" que el govern espanyol "tingui la temptació" d'ofegar Catalunya econòmicament. En dues entrevistes a "Els matins" de TV3 i a "El matí de Catalunya Ràdio", el conseller ha culpat el ministre d'Economia, Luis de Guindos, de la nova tensió de tresoreria que pateix la Generalitat arran dels 1.700 milions d'euros que el govern no rebrà del FLA.

El conseller ha confirmat que suposaran un retard de pagaments als proveïdors "fins al març, abril o maig", i ha tornat a lamentar que "com que tenen l'aixeta, a més a més de comprometre la despesa, t'obliguen a endarrerir-la". "Nosaltres, malauradament, només fem de finestreta. No hi podem fer res", s'ha queixat Homs, que ha admès que un dels afectats seran els farmacèutics.

Homs acusa Madrid de no ajudar les autonomies "per un patriotisme mal entès"

"Només podem esperar que el senyor De Guindos canviï d'opinió", ha afegit el conseller, que ha atribuït a aquest ministre el nou càlcul del FLA. "El Ministeri d'Hisenda té un criteri, però ara predomina el del Ministeri d'Economia", ha explicat. Homs, a més, ha remarcat que aquesta "nova tensió de tresoreria" arriba en un moment en què la prima de risc espanyola està baixa i ha considerat que "costa d'entendre" per què el Tresor no emet més deute per ajudar les autonomies "quan Europa els ho permet i tenen l'oportunitat de fer-ho". "Només es pot explicar", ha afegit el conseller, "per raons purament estètiques, per un patriotisme mal entès", que ha anomenat "la tècnica de l'estruç".

"El govern espanyol ha començat a preparar un contrainforme"

El titular de Presidència ha reiterat que ells, a Madrid, aprofiten totes les oportunitats per al diàleg, malgrat que es troben "un no a tot". L'endemà de la presentació, per part del govern, de la llista del que anomenen "deslleialtats institucionals" de Madrid amb Catalunya, Homs ha considerat que "no és admissible que els molesti que es posi sobre la taula aquesta llista". També ha avisat que "el govern espanyol ha començat a preparar un contrainforme".

Homs, que ha destacat que mentre que a la Comissió Europea es dóna prioritat a les regions europees més productives, el govern espanyol fa just el contrari, ha recordat que les reiterades deslleialtats justifiquen sobradament el procés que està seguint el país. "Fer el bon minyó no ha servit de res", ha dit, "fins i tot li tanquen la porta al plantejament d'Alícia Sánchez-Camacho".

"Veus interessades" en el discurs de la por

Justament sobre aquest procés, el portaveu ha donat una resposta al president de la Cambra de Comerç dels Estats Units a Espanya, Jaume Malet, que pronosticava justament aquest dimarts que les empreses nord-americanes amb seu a Catalunya marxaran de forma massiva si el país s'independitza."Un procés ordenat, democràtic i pacífic mai, mai, mai espanta el diner". "Els que diguin el contrari, són veus interessades", ha assegurat Homs, que, a més, s'ha fet una pregunta: "Com s'explica que la inversió estrangera a Catalunya creixi durant els últims anys molt més que a Madrid, si hi hagués por?".

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut