El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, en una imatge d'arxiu.
El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, en una imatge d'arxiu.
Barcelona

Catalunya rebrà 1.700 milions d'euros menys de l'Estat

El govern espanyol descomptarà 1.700 milions d'euros de l'import total que havia de rebre Catalunya corresponent al fons de liquiditat autonòmic. Aquests diners de menys corresponen al pla de pagaments a proveïdors a les comunitats. Això vol dir que s'obre la porta a més problemes de tresoreria en l'últim trimestre de l'any.

RedaccióActualitzat

El govern català podria haver de fer nous ajustos abans d'acabar l'any. Així es desprèn de la decisió del Ministeri d'Hisenda de descomptar del fons de liquiditat autonòmic, el FLA, per aquest any els pagaments del pla de proveïdors que han sol·licitat les diferents comunitats autònomes. En el cas de Catalunya, s'esperava rebre uns 9.000 milions d'euros del FLA i uns 1.700 milions corresponents al nou pla de pagament a proveïdors. Doncs bé, Hisenda ha decidit rebaixar aquesta última quantitat de l'altra partida, la del FLA, i la Generalitat ja no podrà comptar-hi. I és que el departament que dirigeix Cristóbal Montoro considera que aquestes dues partides són complementàries i no independents, com s'havia indicat des del principi.

Disposar d'aquests 1.700 milions d'euros menys vol dir, a la pràctica, quedar-se sense prou liquiditat per finançar el dèficit d'aquest any ja que el govern espanyol acabarà donant a Catalunya una liquiditat al nivell del 0,7% del dèficit. I això obre la porta a més problemes de tresoreria en l'últim trimestre de l'any. De fet, una de les primeres conseqüències d'aquesta decisió és que la Generalitat haurà d'endarrerir a partir d'aquest mateix trimestre els terminis de pagaments corresponent a finals del 2012 a proveïdors i bancs.

El govern havia sol·licitat inicialment 9.073 milions d'euros, dels quals 7.684 s'havien de destinar a cobrir venciments de deute i els 1.389 restants a complir l'objectiu de dèficit del 0,7%. El govern espanyol aleshores va flexibilitzar l'objectiu de dèficit del 0,7% a l'1,58%, cosa que suposava ampliar el FLA en uns 1.700 milions d'euros aproximadament, però ara no permet la liquiditat per sostenir-lo.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut